PAD BIVŠEG MINISTRA

'NISAM IMAO HRABROSTI REĆI NE SANADERU' Čobanković odlazi iz Sabora i politike

 Damjan Tadić / CROPIX

Bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković osuđen je danas na županijskom sudu u aferi Planinska na godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro.

Presuda je to koja je izrečena na temelju Čobankovićevog sporazuma o priznanju i kaznenoj sankciji kojega je prethodnog dana skopio s USKOK-om. Čobanković se odmah odrekao prava na žalbu tako da je presuda pravomoćna.

Za sada se ne zna gdje će Čobanković obaviti rad za opće dobro. Kako je pojasnio odvjetnik Mate Matić, to će odrediti Ured za probaciju ministarstva pravosuđa, a izvršenje će pratiti nadležni općinski sud.

- Bit će to humanitarni rad u nekoj instituciji od općeg interesa pri čemu bi trebala biti bitna struka okrivljenika, izjavio je odvjetnik Matić napominjući da je rad za opće dobro u Hrvatskoj elimitiran na ukupno 730 radnih sati.

Izjavu novinarima dao je i sam Čobanković navodeći da je zadovoljan ishodom postupka, ali nije sretan zbog svega što se dogodilo.

OTKRIVAMO: ČOBANKOVIĆ NEĆE IĆI U ZATVOR, GODINU DANA ĆE RADITI ZA OPĆE DOBRO Nagodio se s USKOK-om

- Teško je to kazati, nisam sretan sto mi se to desilo, ali desilo se, rekao je Čobanković.

Na pitanje zašto se to dogodilo Čobanković je odgovorio da u određenom trenutku možda nije imao dovoljno hrabrosti reći ne tadašnjem šefu, bivšem premijeru Sanaderu, te otići kao što će sada otići, dodao je, iz Sabora i politike.

U aferi Planinska danas će se nastaviti pripremno ročište protiv optuženog bivšeg premijera Sanadera, Sjepana Fiolića, i Mladena Mlinarevića iz Inženjerskog biroa, dok će Čobanković tijekom predstojećeg postupka po svemu sudeći biti ispitan kao svjedok.

U aferi Planinska USKOK tereti optuženike da su prodali Fiolićeve zgrade u Planinskoj Ministarstvu regionalnog razvoja po znatano uvećanoj cijeni. Prema optužnici šteta za državu iznosi punih 38 milijuna kuna. Od toga je u Sanadarovu džepu završilo oko 17,5 milijuna kuna, dok su dvije Fiolićeve tvrtke zaradile oko 8 miliojuna kuna.

Danas osuđen Čobanković nagodbom se nije obvezao na nadoknadu štete, ali će se zbog toga voditi paralelna parnica na građanskom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:22