DARIO HREBAK

‘Nisam mislio ništa loše kada sam rekao da se grijanje u školama treba smanjiti kada tamo nema djece‘

‘Ne znamo što nas čeka za tri mjeseca. Ne možemo dopustiti da škola ponovno bude online‘, rekao je bjelovarski gradonačelnik

Dario Hrebak

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je u utorak ustvrdio da grijanje u školama u Bjelovaru u popodnevnim satima neće raditi, da se temperatura u njima mora držati na pristojnoj razini te da "nema više komoditeta" i "otvaranja prozora", a kasnije istog dana na svom Facebook profilu pojasnio da će struja i plin za škole i ostale ustanove poskupjeti od 500 do 700 posto, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak sastao se u srijedu s bjelovarskim poduzetnicima, obrtnicima i ugostiteljima te im predstavio paket mjera za pomoć gospodarstvu u 2022. i 2023. godini vrijedan između pet i sedam milijuna kuna.

- Šokirale su nas nove cijene i računi, pogotovo oni koje dobijaju obrtnici. Neki su zbog njih morali poduzeti radikalne korake. Jedan ugostitelj u Bjelovaru prestao je u peći na struju peći pizze jer mu se to više ne isplati, a neki najavljuju zatvaranje svojih objekata. Pored toga, jednog je bjelovarskoj školi ponuda za plin skočila osam puta, sa 180 tisuća kuna na 1,4 miljuna kuna, a samo je jedan ponuđač - kaže Hrebak.

Dodaje kako su se obrtnici usuglasili s mjerama koje je predstavio, da se dio mjera mjere još razrađuje te da je plan da se s mjerama počne najkasnije za dva mjeseca kad počinje sezona grijanja.

- Što se tiče mjera, od 1. studenog planiramo ukinuti komunalne naknade za sve male poduzetnike i obrtnike. Primjerice, frizere, pekare i ugostitelje jer su oni najpogođeniji krizom. Nadalje, do 1. srpnja 2023., a moguće i duže, neće biti plaćanja zakupa javnih površina, odnosno, terasa kafića. Jedna od mjera je da će grad Bjelovar sufinancirati ugradnju dizalica topline i solara, kao i prelazak na jeftiniji ogrjev. Također, ugostiteljima ćemo sufinancirati opremu ako, primjerice, sa strujnih peći žele prijeći na peći s ugljenom i drvima - kaže Hrebak.

Dodaje i kako u Bjelovaru do 1. siječnja 2023. neće biti poskupljenja komunalnih usluga - vode, komunalnih naknada, odvoza smeća...

- Narednih ćemo dana razmotriti još neke prijedloge, a onda s paketom mjera idemo na sjednicu Gradskog vijeća - govori Hrebak te podsjeća kako je Bjelovar i u vrijeme lockdowna među prvima krenuo s mjerama.

- Mi smo bili prvi grad koji je obrtnike i male poduzetnike u vrijeme lockdowna oslobodio plaćanja svih gradskih računa, kao i plaćanja zakupa terasa. U to smo vrijeme ukinuli porez na potrošnju kao i prirez, a te mjere i dalje ostaju na snazi. Bjelovar je tako najveći grad u Hrvatskoj bez prireza - kaže Hrebak.

Dodaje kako im je cilj spasiti što više radnih mjesta jer je, ističe, puno skuplje plaćati doprinose za one koji su na burzi.

- Mi smo kao grad u dobroj situaciji. Još smo ranije energetski obnovili škole i vrtiće. No, nisam siguran kako će biti s drugim gradovima, a posebno županijama koje na svom proračunu imaju velik broj škola. Kad sam kazao da se grijanje u školama u poslijepodnevnim satima, kad su tamo samo čistačice, treba smanjiti s 23 na 17 stupnjeva, zbog čega me sada mnogi prozivaju, nisam mislio ništa loše, niti sam kazao da grijanje treba isključiti. Ali, samo taj potez donosi nekoliko milijuna kuna uštede, a mi moramo biti racionalni, jer ne znamo što nas čeka za tri mjeseca. Ne možemo dopustiti da škola ponovno bude online - kaže Hrebak.

Dodaje i da se sve ne može riješiti postavljanjem solara, kako neki tvrde, jer se ogromna količina solara u gradovima i županijama ne može postaviti u tako kratkom roku. Ističe i kako u gradu planiraju zamijeniti javnu rasvjetu na koju se sada godišnje troši 2 milijuna kuna, dok bi po novome, kad im isteknu ugovori, taj trošak iznosio 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:46