DRAMA NA PUČINI

'NISAM MOGAO VJEROVATI DA ONA PLIVA U MORU' Iskusnog porečkog 'morskog vuka' iznenadila najduža europska zmija usred plovidbe u lošinjskom akvatoriju

 Zoran Pauletić

Zoran Pauletić, zaposlenik porečke marine i zaljubljenik u more, kaže kako se ploveći nagledao svega i svačega - od divljih prasaca koji plivaju preko kanala prema otocima, ogromnih meduza do morskih pasa, no ovih dana prvi put doživio je da mu se na brod pokušava popeti - zmija!

Pauletić je, piše Glas Istre, s prijateljem u utorak vozio brod sa Sajma male brodogradnje iz Podstrane. More je bilo mirno, vrijeme sunčano, a onda je dvojac, negdje na pola kanala kraj Lošinja, ugledao zmiju.

- Kako ih baš ne volim, bojao sam se da će se popeti na brod. Nismo mogli vjerovati da ona pliva u moru, a preplivala je čitav kanal u blizini otoka Koludarc. Bila je dugačka oko metar i pol, ali nismo znali o kojoj vrsti je riječ - izjavio je Zoran Pauletić.

Tek dan poslije otkrio je, kaže, kako se radilo o bezopasnom i neotrovnom kravosasu, najdužoj europskoj zmiji, koja može narasti i više od dva metra. Inače, kravosas u Hrvatskoj obitava na čitavom obalnom području i nekim otocima.

Porečkim "morskim vukovima", prenosi Glas Istre, zmija je najprije otplivala ispod brodice, ali, srećom, nekoliko trenutaka poslije isplivala je i krenula prema obali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:17