SPORNA IZJAVA IZAZVALA OSUDU JAVNOSTI

'NISAM REKLA DA JE STANIMIROVIĆ BIO ČETNIK NEGO DA JE BIO S ČETNICIMA!' Ruža Tomašić zove DORH da utvrdi je li bilo govora mržnje

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić ustvrdila je danas da u svojim nastupima nije koristila govor mržnje, objasnivši da je predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića optužila da je "bio s četnicima, a ne da je bio četnik".

"Nisam rekla da je Stanimirović bio četnik, nego da je bio s četnicima", rekla je Tomašić na konferenciji za novinare u Saboru, upitavši uvodi li se u Hrvatskoj na mala vrata verbalni delikt.

"Mi sada ne smijemo govoriti što se u Vukovaru dogodilo, tko je bio žrtva, a tko agresor, zašto nitko nije optužio, a kamoli procesuirao zločince koji su silovali naše žene, da je kod Dvora na Uni ubijeno osmero male djece, a da nitko za to nije procesuiran, da policajci koji su pjevali 'Slobodane, donesi salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate' žive u Srbiji, a rade u PU Vukovarsko-srijemskoj", rekla je.

Tomašić je ustvrdila i da je Stanimirovića niz žrtava kazneno prijavio kao sudionika ratnih zločina, od promatranja silovanja do prokazivanja ljudi koji su odvedeni na Ovčaru, ali da te kaznene prijave DORH "drži u ladici".

"Ja nisam rekla da je Stanimirović sudjelovao u ratnim zločinima. To kažu svjedoci, a ja sam rekla samo da je bio s četnicima", naglasila je Tomašić, a glavni tajnik stranke Pero Ćorić njezine je tvrdnje potkrijepio prijepiscima iskaza svjedoka, za koje je kazao da su dani kroz posljednjih desetak godina.

Tomašić je kazala kako ju iznenađuju reakcije na njezine izjave, budući da, kako je rekla, već 20 godina govori isto, da je "Hrvatska država najprije Hrvata, a onda i svih njezinih građana".

Od medija je zatražila da i njezin govor preslušaju u cijelosti, kako su to učinili s govorom premijera Zorana Milanovića, na njegovo inzistiranje.

"Pozivam DORH da utvrdi da li je tu bilo govora mržnje ili spominjanja bilo koje nacije. Ako se ustanovi da je bilo govora mržnje, odričem se imuniteta i tražim da me se procesuira. Ako nije bilo tako, onda tražim javnu ispriku premijera Milanovića i gospodina Milorada Pupovca, koji je rekao da sam ja napala srpski narod, što uopće nisam", istaknula je Tomašić.

Milanovića je pozvala da joj kaže što smije, a što ne smije govoriti.

"Premijeru nisam kriva što mu je ekonomija iz dana u dan sve gora, što je nesposoban, što se prihvatio posla kojemu nije dorastao pa sada napadom na mene i krivi sve druge, samo ne sebe", kazala je Tomašić.

Predsjednika SNV-a Milorada Pupovca pozvala je "da konačno brani sve građane Hrvatske, jer prisegu nije položio u parlamentu Srbije ili srpske krajine, nego u Hrvatskom saboru".

Predsjednici HSP AS smetaju i tumačenja da kao euroskeptik nema što raditi u Europskom parlamentu.

Podsjetila je da su tamo i mnogi drugi euroskeptici iz različitih zemalja, te zaključila da se samo njoj imputira eurofobija.

"Upravo suprotno, smatram da je bolje da u Europski parlament dođe netko tko je dokazan u obrani nacionalnih interesa, a ne oni koji su jedva čekali da nešto potpišu, ni ne gledajući što potpisuju", rekla je.

Pero Ćorić na konferenciju je, pak, došao odjeven u crnu košulju.

"Ispričavam se premijeru Milanoviću, koji je jučer iznio svoj stav o crnim košuljama, ali uvjeravam vas da je riječ o modnom izričaju, a nikako o političkoj poruci. Premijeru bi bilo draže da smo ovdje u plavim kapama i crvenim maramama, ali taj film neće gledati", rekao je Ćorić.

Potpredsjednik stranke Ivan Tepeš Milanovića je optužio da je izjavama o "povjesničarima iz Špičkovine i Vukovine koji o Finskom ratu govore kao da su osobno brojali žrtve" obezvrijedio povijest kao znanost.

I sam povjesničar, Tepeš je naglasio je da povjesničari nisu izravni sudionici događanja koja istražuju , a premijeru je spočitnuo i da omalovažava stručnjake koji nisu iz Zagreba.

"Vjerojatno ni ja, koji sam s Peščenice, nisam dovoljno dobar za premijera koji je iz Primorske ili Krajiške, u centru Zagreba", rekao je Tepeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 04:24