DOJMOVI NAKON VNS-a:

Nisam se rukovao s Milanovićem, a na ovakvim sastancima nema svađi. Bilo je ‘sjajno‘

Prolazili smo točku po točku, a po priopćenju vidite da smo se usuglasili, kaže Plenković
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic/Cropix

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a prije sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a dao izjavu za novinare.

Očekivano, novinare je najviše zanimala sjednica VNS-a o kojoj se puno pričali posljednjih dana. Plenković je izjavio kako su na sastanku usvojene smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama.

Također, premijer kaže da se na sastanku razgovaralo o radikalizaciji u hrvatskom društvu, u sklopu čega je jednoglasno osuđen napad na Markovu trgu kao kazneno djelo s elementima terorizma, a Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

- To je bila rasprava nas 12 ili 13 koliko nas je bilo na sjednici. Raspravljali smo točke dnevnog reda, drugih tema nije bilo, rekao je Plenković.

Kaže kako se predsjednik Zoran Milanović složio da je napad na Markovu trgu imao elemente terorizma, zbog čega je, ističe, i naglasio da je taj zaključak prihvaćen jednoglasno.

- Bio je to sjajan sastanak, rekao je pomalo ironično Plenković.

Potvrdio je, nakon opaske novinara da je predsjednik Republike ranije imao drukčiji stav, da se i Zoran Milanović složio s tim zaključkom.

- Zato sam to i naglasio. Malo, pomalo…, rekao je Plenković.

Premijer je izvijestio i da je na sjednici VNS-a konstatirano i suglasje oko položaja Hrvata u BiH i zajedničkih napora u jačanju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, "osobito biranja Hrvata u predstavnička tijela BiH, uključujući Predsjedništvo BiH, kao i zalaganje za prava Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori".

- Ako postoji i jedna tema oko koje vlada konsenzus između predsjednika Republike i predsjednika Vlade to je tema jačanje položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Znamo da je njihov položaj u određenim situacijama drukčiji od onoga kao je i slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, rekao je Plenković.

Dodao je kako posebno zabrinjava problem načina izbora člana Predsjedništva BiH.

- Sve skupa posebno nas zabrinjava, i tu smo vrlo jasno artikulirali naš stav, problem izbora člana Predsjedništva BiH, koji bi trebao biti legitimni predstavnik hrvatskog naroda. I s te strane, ova praksa koja se najedanput počela događati 2006. godine za nas je nešto što smatramo da nije dobro, ni korisno, ni funkcionalno za koheziju unutar BiH. I zbog toga tu imamo jedinstven stav, istaknuo je.

Rukovanja s predsjednikom zbog epidemiološke situacije nije bilo.

- Tu smo mi konzistentni, poručuje premijer.

Rekao je i da predsjednik Milanović nije kritizirao epidemiološke mjere.

- Ne. Ta tema je apsolvirana i to smo konstatirali, dodao je.

Novinare je zanimalo i je li na sastanku bilo povišenih tonova ili miomilaženju u stavovima.

- Raspravljali smo o nizu tema, ali nije to format sastanka na kojem imate svađe. Prolazili smo točku po točku, a po priopćenju vidite da smo se usuglasili, kaže Plenokvić.

Predsjednik HDZ-a kaže i kako će na sjednici Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a prokomentirati rezultate unutarstranačkih izbora u županijskim, općinskim i gradskim organizacijama. Izabranim kandidatima je čestitao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2020 04:35