REAKCIJA ŠEFA PRISAVLJA

'NISAM VLASNIK VILE NA BOHINJU, NEGO SUVLASNIK TVRTKE KOJA TAJ HOTEL VODI!' Radman o svojih '7 grijeha'

Glavni ravnatelj HRT-a je saborskom Odboru za medije poslao očitovanje o sedam točaka po kojima Nadzorni odbor kuće traži razrješenje

Zahtjev za razrješenje glavnog ravnatelja HRT -a koji je Nadzorni odbor podnio saborskom Odboru za medije nema zakonske osnove. Nadzorni odbor pokrenuo je taj postupak “na temelju javnih i medijskih saznanja o činjenicama vezanim uz Gorana Radmana”, no činjenica je da NO nikad nije utvrđivao te činjenice na kojima bi zakonski utemeljio pokretanje tog postupka - stoji u uvodnom dijelu očitovanja koje je Goran Radman u petak, zadnjeg dana roka, uputio saborskom Odboru za medije.

Radman je, naime, od Odbora dobio zadatak da se u roku od tri tjedna očituje o “sedam grijeha” koje mu je pripisao Nadzorni odbor HRT-a i na osnovi kojih je to tijelo tražilo njegovu smjenu. Radman je Odboru detaljno obrazložio svaki od “grijeha”.

O “optužbi” broj jedan - “spoznaji o njegovu neprijavljivanju vlasništva nad hotelom-vilom Park na Bohinjskom jezeru u imovinsku karticu...”, Radman je napisao kako je u vezi s tim navodom postupio u skladu s Odlukom Povjerenstva.

Dopuna kartice

- U imovinskoj kartici prijavio sam imovinu i obveze stečene u RH. Odmah po dobivanju upita novinara o imovini u Sloveniji, obratio sam se 2. srpnja 2013. Povjerenstvu i zatražio razjašnjenje u vezi s prijavom imovine stečene u inozemstvu. Jutarnji list objavio je članak o otkrivanju moje neprijavljene imovine 4. srpnja 2013. Povjerenstvo je 5. srpnja odgovorilo na moj upit i obavijestilo me o potrebi dopune imovinske kartice. Uputio sam dopunu i to je uneseno u moju imovinsku karticu. Nisam propustio prijaviti osobno vlasništvo nad hotelom-vilom Park na Bohinjskom jezeru, kako navodi NO, već većinsko suvlasništvo nad slovenskim društvom, dakle pravnim subjektom, Penzion park d.o.o. koje tim objektom upravlja kao svojom imovinom bez mojih izvršnih ovlasti - napisao je Radman.

O grijehu broj dva - direktnom interveniranju u program, Radman je naveo kako je točno da je elektroničku poruku dobivenu od direktora tvrtke IN-2, kojom ga obavještava o dobivanju prestižne nagrade Microsoft Partner of the Year Award 2013, proslijedio voditeljici Ureda glavnog ravnatelja s molbom da tu informaciju proslijedi nekom od novinara.

Nadimak Noga

- Tvrdim da se ovdje nije radilo ni o kakvom pokušaju uređivanja programa, privatnom interesu ili pogodovanju privatnom interesu i sl. Smatram da ne samo glavni ravnatelj već i svaki zaposlenik HRT-a ima pravo novinarima HRT-a proslijediti svaku potencijalno korisnu i za opći interes vrijednu informaciju. Novinari i urednici trebaju procijeniti njezinu relevantnost te odlučiti o njezinom objavljivanju - obrazložio je Radman.

Za konferenciju za novinare na kojoj je novinare optužio kao 'pronositelje zla', Radman je napisao da ju je sazvao povodom eskalacije negativnih članaka o njemu i HRT-u.

- Rekao sam novinarima što mislim, pomalo i emocionalno... U svom nastupu nisam vrijeđao nikoga ponaosob... O pronošenju zla govorio sam u kontekstu svjesnog stvaranja atmosfere medijske hajke i linča protiv pojedinaca i HRT-a - naveo je Radman.

Iznio je i svoju stranu oko “seksističkog istupa protiv kolegice”.

- Sve izabrane rukovoditelje predstavio sam ponaosob, uputio im nekoliko formalnih i neformalnih rečenica... Na isti način sam predstavio i kolegicu Nelu Gudelj o kojoj sam formalno govorio izrazito afirmativno, a neformalno sam kazao kako dugo po dolasku nisam znao da je njezin nadimak na HRT-u 'Noga'. Po izlasku na pozornicu, kolegici sam se javno ispričao za tu indiskreciju. Moguće je da je netko od prisutnih eventualno doživio moju izjavu kao neuspjelu šalu, ali ona ni izvađena iz konteksta ne može biti kvalificirana kao 'seksistički istup'. Ni kolegica nije to tako doživjela, što se vidi iz njezina dopisa - pojasnio je Radman.

Što se tiče “opravdanih sumnji u nepravilnosti kod imenovanja pojedinih članova Ravnateljstva HRT-a i drugih rukovoditelja i urednika ”, Radman je naveo kako je nakon medijskih napisa o tome naložio obavljanje postupka interne revizije za te natječaje.

- Nadzorni odbor HRT-a izvršio je izravnu reviziju natječaja za izbor glavnog urednika HTV1. Niti u jednom slučaju nisu utvrđene nepravilnosti u natječajnom postupku, proceduri ili ishodu natječaja koji bi mogli osporiti njihovu zakonitost i pravovaljanost - naveo je Radman, te se osvrnuo i na grijeh broj šest - odvođenje glavne tajnice HRT-a i zapisničarke NO HRT-a sa sjednice Nadzornog odbora.

Izvan nadležnosti

- Glavni ravnatelj HRT-a nije nikoga odveo već je napustio dio sjednice na kojoj je NO prihvatio raspravljati o predmetima izvan svoje nadležnosti i ovlasti, s namjerom da zaštiti interese HRT-a od potencijalnih rizika izlaganja HRT-a sukobu sa zakonom. To su samostalno i učinili i ostali zaposlenici HRT-a, naveo je Radman, a o grijehu broj sedam “te i druga potencijalna kršenja zakonskih i drugih propisa RH”, kratko je napisao kako u vezi s tim nije moguće izložiti činjenice, ako se ne zna koje se to odredbe krše.

- Nemam spoznaja o tome da 'potencijalno kršim' bilo koji zakon ili propis RH - zaključio je Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:58