OPORBA PROTIV MINISTRA

‘Nismo iznenađeni, priča oko Ćorića traje neko vrijeme, a vidimo da je i premijer nervozan...‘

‘Danas je samo još više jasno kolika je to štetočina za resor kojem je na čelu‘, istaknuo je Peđa Grbin.

Peđa Grbin, Tomislav Ćorić i Anka Mrak Taritaš

 Cropix

Saborska oporba ocijenila je u srijedu da je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić već odavno trebao otići, ne samo zbog sumnji u upletenost u aferu vjetroelektrana Krš-Pađene, već i zbog svog nerada.

- Ćorić je davno trebao otići, u ovom trenutku to je samo pitanje volje predsjednika Vlade hoće li nekoga za koga postaje ozbiljne indicije da je upleten u kriminal, koji se mjeri u milijardama, zadržati na poziciji ministra ili neće - izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru.

Podsjeća da je o opozivu Ćorića Sabor raspravljao prije godinu i dva mjeseca, a i tada jedan od razloga bio je upravo projekt Krš- Pađene.

- Jedina razlika je što nakon jučerašnjeg dana imamo mail i iskaz osobe koja direktno uključuje Ćorića u kršenje zakona i aferu koja hrvatske građane košta gotovo dvije milijarde kuna - kazao je Grbin.

Pozvao je vladajuće da uvide koliku su grešku napravili prije godinu dana.

- Danas je samo još više jasno kolika je to štetočina za resor kojem je na čelu - ustvrdio je.

Marijan Pavliček (HS) poručuje kako je na Ćoriću da "jasno i glasno“ odgovori je li davao naloge suradnicima, je li znao točno o čemu se radi, a poziva i institucije neka odrade svoj dio posla.

Pita se i po čemu je, osim po aktualnoj aferi, ministar Ćorić poznat? Najveći mu je doseg bio što se slikao s mladom aktivisticom Gretom, nema ni jedne ozbiljnije investicije u državi, Ćorić prvenstveno zbog svog nerada treba snositi odgovornost, smatra zastupnik.

I Nikola Bartulica (DP) kaže da Ćorić morati objasniti optužbe svog suradnika da je sve radio po njegovu nalogu. „Politika previše utječe na realnu ekonomiju, napasti su jako velike da se pozicija zloupotrijebi“, kaže zastupnik koji Ćoriću predbacuje da nije pokazao reformsku viziju.

Premijer je nervozan jer dosta ministara ima "putra na glavi"

Na upit treba li ministar gospodarstva otići ne odgovara izravno, ali upozorava koji bi mogao biti ishod oporbenih zahtjeva za opozivom.

- Mnogi su trebali otići još davno, možda i cijela Vlada, no to što neki klubovi u oporbi pokušavaju iskoristiti situaciju na neki način može dovesti da svojim zahtjevima za opozivim spašavaju ranjive ministre“, kaže Bartulica ne dvojeći da ministri koji su umočeni u ozbiljne afere i nisu pokazali sposobnost trebaju biti smijenjeni.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) podsjeća kako su oni već komentirali povezanost Ćorića s aferom Krš-Pađene, o tom pitanju tražili interpelaciju Vlade te isticali da je Ćorić najslabija karika Vlade.

Očekujem da će se ispitati sve koji imaju saznanja, kaže zastupnica i potvrdno odgovara na upit je li čudno da Ćorić već nije ispitan. Mogu reći da je čudno, na kraju krajeva, oporba je u raspravi o interpelaciji iznijela puno indicija, kazala je.

Čekamo da Uskok odradi svoj dio posla jer nezamislivo je da bi tako bliski suradnik bio osumnjičenik, a da njegov nadređeni ne bude niti saslušan, rekla je Benčić.

Afera koja se povezuje sa Ćorićem za Anku Mrak Taritaš (GLAS) nije iznenađenje jer priča oko Ćorića traje dulje vrijeme.

Ustvrdila je kako je očito da je "premijer malo nervozan“, sad već ima dosta ministara koji imaju "putra na glavi", kontigent onih koji bi trebali otići je poveći, poručila je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:47