VREMENSKA PROGNOZA

Ništa od bijelog Božića, za vikend će u čitavoj zemlji biti oblačno s kišom

Na sjeveru zemlje Badnjak će u početku biti vedar, no u drugom dijelu dana se očekuje naoblačenje koje će potrajati čitav vikend

Kiša u Splitu; ilustracija

 

 Nikola Vilic/Cropix

Sada je već posve izvjesno da ni ove godine nećemo imati bijeli Božić. Naime, danas, a i sutra, diljem zemlje će prevladavati kišno vrijeme uz temperature više od uobičajenih za ovo doba godine.

Danas, na Badnjak, na Jadranu i u krajevima uz Jadran bit će pretežno oblačno mjestimice s kišom, ponajprije na sjevernom Jadranu te u gorskoj Hrvatskoj, piše DHMZ. U sjevernim kopnenim područjima prijepodne većinom sunčano, u drugom dijelu dana jače naoblačenje, a navečer i u noći ponegdje moguća kiša. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, ponegdje na udare i vrlo jak, a na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 9 i 14 °C.

Sutra, na Božić, prevladavat će oblačno s povremenom kišom, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru lokalno moguće i obilnijom. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, na udare mjestimice i jak. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, krajem dana na sjevernom dijelu zapadni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 6 do 11, ponegdje u Dalmaciji i malo viša, a najviša dnevna uglavnom između 11 i 16 °C.

Kolnici mjestimice mokri i skliski

Pojačan je jutros promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom na ulasku, te Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje.

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Lici i Dalmaciji, a smanjena je vidljivost na pojedinim dionicama cesta u unutrašnjosti, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati. Vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Tijekom blagdana zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će na pojedinim cestama u Istri i priobalju (zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1), a dana na Badnjak je na snazi od 15 do 23 sata.

U pomorskom prometu nema poteškoća. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:54