NOVE MJERE?

Ništa od božićnog šopinga? ‘Ako zatvore šoping centre, suočit ćemo se s dva velika problema‘

‘Neki od njih jednostavno nisu tako kapitalno jaki da bi se s tim mogli boriti‘, kaže ravnatelj Westgatea, Denis Ćupić
 Dragan Matic/Cropix

Direktor Westgatea Denis Čupić reagirao je na jutrošnju najavu Krunoslava Capaka o mogućnosti zatvaranja trgovačkih centara zbog pogoršane epidemiološke situacije. Čupić je u programu N1 televizije objasnio da se trgovački centri pridržavaju svih epidemioloških mjera i istaknuo da bi šteta i pad prometa u slučaju zatvaranja bili ogromni. Ipak, ističe da Capak nije rekao da će zatvoriti šoping centre već su mediji tendenciozno prenijeli njegove izjave.

- Činjenica je da jedan župan zaziva zatvaranje svega, iako ne zaziva zatvaranje industrije. Trgovački centri u Hrvatskoj su centri najnovije generacije, moderni, kako šoping centri tako i pojedinačne trgovine iznad 7000 kvadrata. U našem smo centru ograničili posjetu na 13000 ljudi, iako bi prema mjerama koje su donesene mogli dozvoliti 25 000 ljudi, ali išli smo vrlo restriktivno, kaže Čupić i dodaje da se niti u jednom trgovačkom centru u Zagrebu do sada nije dosegao takav maksimalan broj posjeta u jednom trenutku.

Ističe da postoje moderni sustavi ventilacije i brojači posjeta pa je uvijek moguće znati koliko je ljudi unutra i po potrebi zatvoriti ulaz za dodatne ljude.

- Nitko od nas ne bi si dozvolio da imamo previše posjeta pa da zbog toga dođe do zatvaranja trgovačkih centara iz dva aspekta. Jedno je da vrlo odgovorno razmišljamo o ljudskim životima, a drugo je da odgovorno razmišljamo i o gospodarstvu jer ako nas zatvore i ako se božićni promet ne ostvari u RH, imat ćemo dva problema. Jedan je generalni pad proračunskih prihoda i sve što to sa sobom donosi, a drugo je da će jedan dio trgovaca zbog toga neminovno propasti, pojasnio je direktor Westgatea.

Otkako su ukinute mjere u svibnju pa do danas, prosječni pad posjeta u trgovačkim centrima i u neprehrambenim trgovinama je trenutno na 24%. Pad prometa je sa zaključnim podacima za kraj 10. mjeseca bio 17%, rekao je Čupić i dodao da bi izostanak božićnog šopinga uzrokovao još veći problem.

- U bilanci trgovine prosinački promet čini oko 25% posto, u nekim branšama i do 40% godišnjeg prometa i omogućava akumulaciju kapitala za poslovanje.

Čupić je istaknuo i da strahuje da bi zakupci u slučaju zatvaranja centara mogli odumrijeti jer su i inače u teškoj poziciji.

- Neki od njih jednostavno nisu tako kapitalno jaki da bi se s tim mogli boriti. Prvo što će odumrijeti su trgovine i trgovački lanci koji su u originalnom hrvatskom vlasništvu i nemaju toliko kapitalnih rezervni kao međunarodni lanci, rekao je.

Također je rekao i da nema dokaza da je u trgovačkim centrima bilo lokalne transmisije.

Prvi lockdown su trgovci preživjeli zahvaljujući mjerama koje je dala država, a Čupić ističe i da su trgovci preživjeli jer su im šoping centri umanjili obaveze.

- Moja predskazanja je da ako ostanemo poslovati i dalje, uz ove mjere ograničavanja koje nas sve koštaju - i dezinficijensi i čišćenja iziskuju dodatna sredstva, trgovina u Hrvatskoj bi mogla opstati. Bit će ozlijeđena, ali će opstati. Ali, bilo koje zatvaranje bi ugrozilo one prave domaće trgovce, to su distributeri ili franšizeri koji su ovisni o hrvatskom kapitalu, svom kapitalu ili kapitalu koji dobivaju iz hrvatskih banaka, zaključio je Čupić u programu N1 televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:04