RAZGOVORI SE NASTAVLJAJU

NIŠTA OD DOGOVORA, SINDIKATI PORUČUJU DA ŠTRAJK U ŠKOLAMA IDE DALJE! 'Nastavljamo dok ne dođemo do zadovoljavajućeg dogovora'

 
Sanja Šprem, Branimir Mihalinec
 Dragan Matić / CROPIX

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je u ponedjeljak, nakon pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, da će od Vlade dobiti ponudu u pisanoj formi te da su zatražili od Vlade očitovanje o sindikalnom prijedlogu, a u međuvremenu štrajk prosvjetnih radnika ide dalje.

"Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno, no točan termin još nije dogovoren", rekao je Mihalinec novinarima nakon završetka sastanka dodavši da sve aktivnosti sindikata, tj. štrajk i prosvjed idu dalje prema najavljenom rasporedu.

"Nakon dva sata razmijenili smo argumente, mi smo ponovno argumentirali naše zahtjeve i dali prijedlog kako izaći iz ove situacije", kazao je Mihalinec no nije želio govorit o pojedinostima.

Danas je 17. dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, štrajk ide dalje dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Sve što postignemo i do čega dođemo u pregovorima dat ćemo svima koji sudjeluju u štrajk na referendumsko izjašnjavanje, najavio je Mihalinec.

Također je rekao kako nisu razočarani što nije bilo sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem jer razgovaraju s predstavnicima Vlade koji imaju njegove ovlasti i povjerenje.

U srijedu veliki prosvjed za dostojanstvo zaposlenih u školama

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem najavila je za srijedu veliki prosvjed kojim će sindikati nastaviti borbu za dostojanstvo zaposlenih u školama.

"Razgovori idu dalje, uvijek smo naglašavali da dijalog nema alternativu i trebamo naći rješenje za probleme u sustavu obrazovanja. Danas smo argumentirano ponovili naše zahtjeve i iskomunicirali što očekuju naši zaposlenici u školama. Dajemo priliku Vladi da razmisli o svim našim valjanim argumentima", poručila je Šprem.

Upitana jesu li od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak dobili neke upute za srijedu, kada će organizirati štrajk u cijeloj zemlji, Šprem je rekla da ministrica treba razmisliti što će se odvijati tijekom školske godine. Podsjetila je kako je danas 17. dan štrajka, no prema cirkularnom modelu danas su učitelji zapravo 5. dan u štrajku.

Ciklus je dovoljno dugačak da se, ako postoji želja i volja, pokaže da je obrazovanje važno i nađe primjereno rješenje. Situacija je ozbiljna i mislim da Vlada treba što hitnije ponuditi rješenje problema, naglasila je Šprem.

Upitana hoće li štrajk biti plaćen, Šprem je rekla kako nisu o tome razgovarali, ali sindikati očekuju da bude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:22