BEZ REZULTATA

Ništa od dogovora Vlade i sindikata javnih službi oko povećanja plaće: ‘Jako smo udaljeni...‘

Razlika između zahtjeva sindikata i ponude Vlade je 11 posto

Željko Stipić

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata oko povećanja osnovice plaća za djelatnike javnih službi završio je nakon dva i pol sata bez rezultata. Obje su strane na današnjem sastanku izašle s konkretnim prijedlozima, no ponude su bile, očito, prilično udaljene. Pregovara se o povišici za tri mjeseca ove godine te za 2023.

- Dogovoreno je da se s konkretnim podacima, odnosno prijedlozima Vlade i zahtjevima sindikata, neće izlaziti u javnost do nastavka pregovora u sljedeći četvrtak. Dojam je da se pregovara u dobroj volji, ali su ponuda Vlade i zahtjevi sindikata jako udaljeni, izjavila je predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama, Nada Lovrić.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić objavio je nakon sastanka redovno izvješće na stranicama sindikata, pod naslovom: ‘Primorac: Mislili smo da ćemo se tu negdje naći‘.

Izvješće objavljujemo u cijelosti:

‘Kako je drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi zaključen dogovorom da se u javnost ne izlazi s podatkom o iznosu sindikalnog zahtjeva za povećanjem osnovice za izračun plaće i podatkom visine Vladine ponude, a zbog razumljivog interesa našeg sindikalnog članstva, bilješku ćemo započeti diplomatskom konstatacijom da su polazišne pozicije obiju strana još prilično udaljene. Malo konkretnije to znači da 11-postotaka razlikuje Vladinu ponudu i zahtjev sindikata. U odnosu na prvi, na drugom je sastanku Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja iznijela zahtjev sindikata, a ministar financija Marko Primorac je na zahtjev odgovorio ponudom Vlade. Ukratko, dogodilo se ono što je izostalo na prvom sastanku.

Sastanak je otvorio ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić, uz njega su na sastanku sudjelovali još ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar Marko Primorac, pitanjem upućenim sindikatima hoće li se pregovori voditi prema usuglašenom tekstu Protokola. Sanja Šprem je na upit odgovorila da je stav sindikata da sindikati ne žele gubiti vrijeme na raspravu o tekstu Protokola.

Ministar Primorac je opet ponovio najvažnije podatke s prvog sastanka o prihodovnoj i rashodovnoj strani državnog proračuna. U proračunu se višak prihoda kreće oko 5.7 posto i ni stanje javnih financija nije tako dobro kako se prenosi u javnosti. Također ministar je pojasnio kamo će se usmjeriti 21 mlrd. kuna s kojima Vlada nastoji olakšati položaj građanima u aktualnoj krizi. Ministrova je procjena da će se inflacija ove godine kretati oko 9.6 posto.

Na inzistiranje Sanje Šprem da Vlada prva pred sindikate izađe sa svojom ponudom, ministar financija je odgovorio da oni očekuju suprotno, tj. da sindikati prvi izađu sa svojim zahtjevom. Prije nego je kolegica Šprem obznanila drugoj strani sindikalni zahtjev, uslijedio je niz javljanja s jedne i druge strane. Od Katarine Litre iz Državnog zavoda za statistiku saznali smo da rast plaća u javnim službama manje zaostaje za rastom plaća u gospodarstvu i da sindikati trebaju imati u vidu porast plaća od 2017. godine. Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Sanja Šprem su podatke DZS-a osporili argumentom o neusporedivosti podataka zbog visokog postotka radnika s VSS-om upravo u javnim službama. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja upozorio je predstavnike Vlade na odlazak najkvalitetnijih kadrova iz javnih službi upravo zbog preniskih plaća. Na preveliku razliku između visine inflacije i rasta osnovice na godišnjoj razini – upozorila je Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Nakon ovog izlaganja Sanja Šprem je pred drugu stranu izašla s usuglašenim zahtjevom sindikata o povećanju osnovice. Ministar Primorac je potom pred predstavnike sindikata izašao s ponudom Vlade.

Prije stanke koju su zatražili sindikati, Željko Stipić iz Sindikata Preporod osvrnuo se na višemjesečno obezvrjeđivanje svibanjske osnovice kroz utvrđenu mjesečnu inflaciju od svibnja do listopada. Neshvatljivo je da Vlada sindikatima nudi povišicu osnovice koja je značajno manja od priznate inflacije, što u stvari znači da se realna vrijednost postojeće osnovice vraća na iznos osnovice iz lipnja 2020.

Za vrijeme stanke sindikati su neznatno korigirali prvotni zahtjev. Kako su predstavnici Vlade ostali pri svojoj ponudi, nije imalo smisla dalje izlaziti s argumentima. Željko Stipić je još jednom ponovio prijedlog da se u pregovore što prije uključi i predsjednik Vlade jer nas dosadašnja iskustva uče da će se bez najodgovornije osobe u državi teško postići nekakav dogovor. Vezano uz pronalaženje novca za udovoljavanje sindikalnom zahtjevu, Vilim Ribić je istaknuo različite mogućnosti, od poreza firmama na ekstraprofite do poreza na nekretnine‘.

Sastanak je završio dogovorom o nastavku pregovora u četvrtak, 6. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:37