SELJACI BIJESNI

Ništa od dogovora: ‘Vrijeđali su nas, smijali se, čisti kokošinjac! Kreće borba na dva fronta!‘

- Ja se nadam da se prosvjedi neće nastaviti. Činimo sve što je moguće, a ne možemo kršiti propise, kaže Vučković

Predstavnici seljaka

 Damir Krajac/Cropix

Predstavnici seljaka koji prosvjeduju u Slavoniji sastali su se s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Ona je nakon sastanka dala izjave za medije rekavši da će Ministarstvo pokušati pronaći dodatan način podrške za onaj dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka.

- Ljudi koji prosvjeduju i koji su došli na sastanak su više puta istaknuli da je njihov glavni zahtjev omogućavanje klanja na vlastitim gospodarstvima za vlastite potrebe, što smo rekli da promptno nije moguće, rekla je Vučković i dodala da se na tome radi, no da trenutno ne može govoriti o danu ili datumu kada će to biti moguće, prenosi N1.

image

Marija Vučković

Damir Krajac/Cropix

- Ja se nadam da se prosvjedi neće nastaviti. Činimo sve što je moguće, a ne možemo kršiti propise. Mjere će se prekinuti brzo ako svi budemo poštovali propise. Ja jesam zadovoljna sa sastankom jer je uvijek dobro uložiti napore objasniti sve. Mislim da su razumjeli da činimo sve što je moguće, dodala je Vučković, javlja N1.

Međutim, čini se da sastanak ipak nije završio u takvom pomirdbenom tonu. Pogotovo kada se uzme u obzir što je rekao Tomislav Pokrovac.

- Znao sam da će ovako završiti, to je za mene kokošinjac. Na kraju sastanka su nam se počeli smijati i vrijeđati nas, to nije u redu. Došli smo s tim stavom da nam se dozvoli kolinje i da sklonimo zdrave svinje da se ne zaraze. Ako ne budete neke stvari rješavali hitno, mi ćemo jednostavno početi s kolinjima - poručio je Pokrovac i najavio nove akcije:

- Borit ćemo se na dva fronta – i na cesti i na obiteljskim gospodarstvima. Ljudi, probudite se, sutra nas neće biti. Pozivam ljude na neposluh. Ovdje se više ne radi tradiciji nego o opstanku.

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović poručio je prosvjednicima da se strpe.

- Neka se strpe. Bilo bi dobro da se vrate u svoje tople domove i pričekaju 14-15 dana do tih famoznih svinjokolja.

Podsjetimo, već devet dana prosvjeduju nezadovoljni poljoprivrednici tražeći prestanak eutanazije nezaraženih svinja, dozvolu prometovanja zdravim svinjama te dozvolu održavanja svinjokolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:19