POREZ

NIŠTA OD OBEĆANOG SMANJENJA: STOPA PDV-a OSTAJE 25% Vlada razmatra povećanje neoporezivog dijela osnovice sa 3800 na 4200 kuna

 
Zdravko Marić, Andrej Plenković
 Boris Kovacev / CROPIX

Premijer Andrej Plenković danas je na konferenciji za novinare prvi put spomenuo mogućnost da Vlada ipak odustane od snižavanja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, što je Zakonom o PDV-u predviđeno da stupi na snagu 1. siječnja 2020., te da taj novac veći od 2 milijarde kuna koji se ne bi slio u proračun usmjeri u povećanje plaća.

Naime, u svjetlu rasprava o sindikalnim zahtjevima da se povećaju plaće učiteljima i nastavnicima, što traži HNS, te medicinskim sestrama, državnim i javnim službenicima, premijer je rekao da bi on najradije povećao plaće svima, ali da u proračunu za to nema prostora. Na naš upit zašto Vlada ne odustane od HDZ-ova predizbornog obećanja i umjesto da smanji opću stopu PDV-a za jedan postotni poen, a što ne bi osjetili građani u novčanicima, taj novac veći od 2 milijarde kuna usmjeri u povećanje plaća svima (možda kroz povećanje osobnog odbitka), premijer je odgovorio da razgovaraju o svemu, te time prvi put ostavio mogućnost da se još jednom odustane od smanjenja opće stope PDV-a, što apsolutno podržavaju ekonomski analitičari, koalicijski partneri, čak i oporba, ali i ministar financija Zdravko Marić.

Misleći ljudi

- Razgovaramo o svemu, mi ćemo ići s četvrtim valom porezne reforme, tražit ćemo rješenja na ovom osnovnom smjeru koji nas je pozitivno obilježio unatoč tranzicijskim kosturima iz ormara. Imamo gospodarski rast, veću zaposlenost, manju nezaposlenost, rastu plaće i mirovine, imamo opet rekordnu turističku sezonu. Sada idemo dalje i u tome ćemo tražiti rješenja koja su održiva. Što se mene osobno tiče, nema tabua - odgovorio je premijer.

Na naš ponovni upit znači li to da je moguće da se odustane od smanjenja opće stope PDV-a, premijer je odgovorio: “Mi smo misleći ljudi”.

- Razmišljamo, razgovaramo - poručio je. Kako je jučer Plenković bio posebno dobre volje nakon što je Dubravka Šuica dobila zeleno svjetlo u Europskom parlamentu za mjesto potpredsjednice Europske komisije, zbog čega je sazvao konferenciju za novinare, čak je rekao da će možda i odustati od PDV-a ako mi novinari unaprijed napišemo nešto pozitivno.

Iz Vlade su nam poslije neslužbeno potvrdili kako je točno da se razmatra zadržavanje opće stope PDV-a od 25 posto, ali da još ne mogu govoriti ni o kakvim modelima jer je prerano.

Dvije milijarde

Brojni ekonomisti su se, naime, protivili smanjivanju opće stope PDV-a i zalagali su se za daljnje rasterećenje poreza na dohodak i poreza na kapital, a jedan od njih je i član radne skupine Ministarstva financija za poreznu politiku Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta Zagreb. On nam je danas ponovio stav da bi Vlada mogla povećati neoporezivi dio dohotka s postojećih 3800 kuna na 4000 do najviše 4200 ili 4300 kuna. To bi, po njegovu mišljenju, povećalo mjesečne plaće za 50 do 100 kuna, a prihodi jedinica lokalne uprave bili bi manji za 800 milijuna kuna ako bi se osobni odbitak povećao na 4200 kuna ili milijardu kuna ako bi se povećao na 4300 kuna. No, baš zbog toga Lovrinčević smatra da Vlada neće realizirati taj potez jer bi to ugrozilo odnose s Milanom Bandićem, gradonačelnikom Zagreba, i članovima njegova kluba u Saboru.

- Jedinice lokalne uprave ove su godine imale oko dvije milijarde kuna veće prihode zbog toga što im je pripao cijeli iznos poreza na dohodak, ali je najveći dio toga otišao na plaće i tekuće troškove, umjesto na investicije ili smanjenje prireza. Zbog toga smatram da bi sada bilo ispravno uzeti im dio tog kolača - rekao je Lovrinčević.

Prema njegovim riječima, Vlada bi trebala otići i korak dalje i ukinuti najveću stopu poreza na dohodak od 36 posto.

- Ta je stopa zadržana zbog političkih razloga, ali trenutačno za nju ne postoji ekonomsko opravdanje. Zemlje u okruženju ukidaju najvišu stopu jer žele zadržati odljev svojih eksperata u informatičkoj i financijskoj branši, te pokušavaju privući druge da im dođu. Mi u svemu zaostajemo i dopuštamo odljev najstručnijih kadrova - napominje Lovrinčević, dodajući da je jedna od gorih stvari u poreznom sustavu odustajanje od poreza na imovinu jer je tako HDZ jako smanjio mogućnost za daljnje dodatno rasterećenje rada.

- Porezni sustav trebao bi biti baziran na porezima na potrošnju, poput PDV-a i trošarina, te na porezima na imovinu, a trebali bi se rasteretiti porez na dohodak i koliko je moguće porez na kapital. Nažalost, HDZ nije smogao snage za takav strukturni model - rekao je Lovrinčević.

Ako premijer doista na kraju odustane od predizbornog obećanja, to mu doista nitko neće zamjeriti, oporba ga neće napadati, mediji ga neće kritizirati, jer svi smatraju da je bolje taj novac usmjeriti na veće plaće.

I u HNS-u, koalicijskom partneru HDZ-a, kažu da će podržati premijera ako odluči odustati od smanjenja opće stope PDV-a i ako taj novac uloži u plaće. To je danas potvrdio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Sukob u koaliciji: Batinić (HNS) naljutio Plenkovića izjavom da djeluje statički

U Vladi je danas održan i koalicijski sastanak na kojem je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman partnerima predstavio hrvatske prioritete u predsjedanju Vijećem EU, te se razgovaralo i o Schengenu, no puno je zanimljivije bilo prije početka sastanka. Naime, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić na novinarsku opasku da premijer nije zadovoljan i da je dijelio packe ministrima jer se ponašaju kao sindikalci, odgovorio je da ni oni nisu zadovoljni njegovim statičkim djelovanjem.

- Središnji odbor je donio odluku da su plaće u prosvjeti politički prioritet, to je tijelo donijelo odluku o ulasku o koaliciju, jednako tako može donijeti odluku i o izlasku iz koalicije - rekao je Batinić.

To je iživciralo premijera koji je odgovorio da ga je ta izjava zabrinula i da nije dobra.

- Ne sviđa mi se kada netko od koalicijskih partnera ode u eter s izjavom koja ima takav odjek. Jesam li ja bio statičan oko Agrokora? - izjavio je Plenković i dodao da je o tome razgovarao s Batinićem te da mu je HNS-ovac rekao kako nije tako mislio.

Batinić je za Jutarnji pojasnio da doista nema običaj nikoga osobno komentirati, nego je mislio da Vlada treba brže i bolje raditi kao što to rade njihovi ministri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:41