ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Ništa od oporavka! Industrija pala čak 4,4%, najteže u građevini, nekretninama...

 Vjekoslav Skledar/Cropix

ZAGREB - Na iznenađenje većine analitičara, industrijska proizvodnja u listopadu pala je na godišnjoj razini za čak 4,4 posto, čime su naznake oporavka iznova pale u vodu.

U rujnu je industrija zabilježila plus od 3,1 posto, pa se u prošlom mjesecu, u najmanju ruku, očekivala stagnacija.

- Zabrinjavajuće je da je došlo do pada svih kategorija industrije, osim energije čija je proizvodnja povećana jer je listopad bio nešto hladniji - kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Što znači nekonkurentnost i izostanak reformi, čini se, najbolje se vidi u području industrije koja je u uvjetima krize pokazala sve svoje slabosti.

- Imamo malo izvozno orijentiranih sektora, pozitivan utjecaj eurozone na izvoz je vrlo ograničen, a brojna poduzeća i dalje se bore sa svojim problemima. Osim toga, u krizi se ruše cijene, a hrvatski proizvođači, uglavnom u radno intenzivnim sektorima poput tekstilnog i drvoprerađivačkog, to sebi ne mogu priuštiti ili nisu u mogućnosti dovoljno brzo cjenovno reagirati - objašnjava Šantić.

U odnosu na rujan 2008. godine, u industriji je ugašeno čak 33.000 radnih mjesta. Samo u prvih devet mjeseci ove godine otkaze je dobilo oko 14.500 ljudi, što je 7,1 posto ukupno zaposlenih u tom sektoru.

Od industrije lošiji su jedino građevinarstvo u kojem je u devet mjeseci ugašeno čak 16.000 radnih mjesta, 13,9 posto zaposlenih, te posredovanje u nekretninama gdje je zatvoreno 7,5 posto radnih mjesta.

U prvih deset mjeseci industrijska proizvodnja pala je 1,8 posto, a svaka prognoza o njezinu oporavku postala je nezahvalna, kao i o ukupnoj ekonomiji. Kako u najnovijem polugodišnjem ekonomskom izvješću EU10 i Hrvatska upozorava Svjetska banka, “nedostatak povjerenja u oporavak još uvijek je prisutan, što ulagače čini nesklonim riziku”. Investicije, kao i ukupni radovi u građevinarstvu, i dalje padaju po dvoznamenkastim stopama, a novih radnih mjesta nema ni na pomolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:10