‘NE RAZMIŠLJAMO O TOME‘

Ništa od popuštanja mjera, Božinović objasnio zašto: ‘Vidimo naznake trećeg vala epidemije‘

Nema razloga za popuštanje mjera, posebno kad govorimo o najnovijim događajima oko potresa i povećanom kretanju ljudi, kaže Božinović
Policija kontrolira propusnice
 Robert Fajt/Cropix

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je na konferenciji za novinare rekao da se ne razmišlja o popuštanju mjera uvedenih s ciljem suzbijanaja koronavirusa. Unatoč okupiranosti situacijom s potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji i okolici, epidemija koronavirusa nije stala, upozorava Božinović. Ipak, odluka o propusnicama i dalje ostaje ukinuta.

- U ovom trenutku naše brojke jesu nešto bolje, posebno se to odnosi na lagani pad broja hospitalizacija, međutim, analizirajući situaciju, vidimo naznake nečega što se naziva trećim valom epidemije. Velik broj zemalja ulazi u novi lockdown. Mi ćemo pažljivo pratiti trendove u RH i izvan nje i predlagati optimalne poteze kako bismo izbjegli i umanjili sličan razvoj epidemije u Hrvatskoj. Nekoliko elemenata o kojima razmišljamo su iskustva u Europi s nekim popuštanjima u posljednje vrijeme, i u nizu zemalja s eskalacijom broja zaraženih. Tu je i pojava novog soja virusa. Nije isključeno da će biti otkriven i u Hrvatskoj. Moramo popratiti i moguće efekte potresa i blagdana. Za to je još uvijek prerano. Trebat će nam barem par tjedana, a vezano za potres i duže. U tom kontekstu mi nismo još donijeli odluke ali promišljanja o popuštanju trenutno u Stožeru nema, rekao je Božinović.

image
Davor Božinović
Dragan Matic/Cropix

Novinari su ga upitali o mogućnosti ublažavanja mjera u pojedinim županijama primjerice, Istarskoj, kao i o tome hoće li se vratiti odluka o propusnicama, tj. zabrani kretanja među županijama.

- Nema razloga za predlaganje popuštanja mjera, posebno kad govorimo o najnovijim događajima oko potresa i povećanom kretanju ljudi. A što se tiče povrata propusnica, odnosno odluke o zabrani kretanja, mi smo zbog potresa tu odluku ukinuli. Ne postoji zabrana napuštanja županija u RH trenutno, a i kad smo donosili tu odluku rekli smo da je ona preventivna i vremenski oročena. A to oročenje se odnosilo i na 8. siječnja kad je odluka trebala isteći. Ne razmišljamo o tome da se ponovno uvede zabrana kretanja između županija, rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 11:14