StoryEditor
SVI ODBILI POZIV

Ništa od razgovora Plenkovića s čelnicima oporbenih stranaka: ‘Nisu svjesni situacije‘

‘Smatramo da pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu, pa za njima nema ni potrebe‘, kažu iz Mosta
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic/Cropix

Premijer Andrej Plenković pozvao je čelnike oporbenih parlamentarnih stranaka na pojedinačne sastanke u Banske dvore zbog, kako je rekao, dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koji će biti na dnevnom redu u Saboru. 

No, svi pozvani čelnici odbili su razgovore s premijerom.

Iako je jučer bilo potvrđeno da će se čelnik Mosta Božo Petrov pojaviti na sastanku u Vladi, malo iza 8 sati iz te stranke otkazali su dolazak.

- Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom.

Naime, smatramo da pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu, pa za njima nema ni potrebe.

Svoje gospodarske mjere i smjer Most je već komunicirao javnosti i one su poznate ali za njihovu provedbu treba hrabrosti i političke volje.

Obračun s korupcijom i reforma pravosuđa, reforma izbornog sustava, smanjenje broja političara i dužnosnika, ukidanje županija i rezanje nameta građanima i poduzetnicima uz obavezan moratorij na kredite i kamate, sve su to prijedlozi Mosta.

Vladine mjere očekujemo u Hrvatskom saboru, kao i zajednički sastanak Vlade s opozicijom, a Most nikada nije bio, niti će biti poluga za nečije političke kalkulacije, napisali su iz Mosta na Facebooku.

Most je bio i jedina opozicijska stranka koja je potvrdila dolazak na razgovore s Plenkovićem pa je nakon njihove objave postalo jasno da su razgovori premijera s čelnicima oporbenih stranaka propali.

Milić: Oporba nesvjesna situacije

Glasnogovornik Vlade Marko Milić izašao je pred novinare kada je postalo jasno da se nijedan čelnik oporbenih parlamentarnih stranaka neće odazvati pozivu i ponovio da tema sastanaka nije trebalo biti podebljanje parlamentarne većine.

"Pozvali smo na sastanak čelnike vodećih stranaka unutar koalicija koje su ušle u Hrvatski sabor, iz poštovanja prema njima i svim hrvatskim biračima. Tema tog sastanka nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine", rekao je Milić u izjavi za novinare.

Tema je trebala biti isključivo razgovor o njihovom viđenju izazova koji su pred Hrvatskom, dodao je. 

Upitan zašto oporbu nije pozvao sam Plenković, već zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić telefonski, Milić je odgovorio da i onda kada organiziraju sastanke sa stranim državnicima, komuniciraju s njihovim kabinetima.

"Gotovo uvijek se dogovori sastanak. Nikada se ne stvaraju ovakvi problemi bez ikakvih argumenata. Ali, dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe s obzirom na ozbiljne trenutke u kojima se Hrvatska nalazi", ocijenio je.

Ponovio je da su čelnike stranaka zvali pojedinačno, a ne skupno iz poštovanja, ustvrdivši da im ne treba konsenzus cijele oporbe za izglasavanje nekih zakona i prijedloga. 

"Htjeli smo se sastati s njima i razgovarati o  izazovima koji su pred Hrvatskom. Ništa više", ustvrdio je.

Upitan je li izvjesno da premijer ponovi svoj poziv, odgovorio je da za time nema potrebe s obzirom na to da oporba nije pokazala političku volju za sastanak.

"Neki su već izašli javno s nekim razlozima koji su, po meni, potpuno neozbiljni. Izgleda da je oporba i dalje nesvjesna da se Hrvatska nalazi u možda najosjetljivijim, najizazovnijim trenutcima još od Domovinskog rata i voljeli bismo da oporba u naredne četiri godine bude puno konstruktivnija, a što manje destruktivna", poručio je Milić.

Za jedan od argumenata oporbe da još nije konstituiran Hrvatski sabor i da Plenković još nije dobio mandat, Milić je naveo da Plenković već ima 76 potpisa i da ne vidi razlog da to bude jedan od argumenata da se ne odazovu na sastanak koji je bio posvećen isključivo temama budućnosti Hrvatske. 

"Željeli smo političkim dijalogom napraviti nešto što bi bilo u interesu cijele Hrvatske", zaključio je glasnogovornik Vlade. 

Vukas: Ne možete otići na sastanak kad nemate dnevni red

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas rekao je da se SDP neće odazvati pozivu premijera Andreja Plenkovića na razgovore, jer je to u četiri oka, jer je "netransparentno", prenosi N1.

- Mi smo taj poziv, informaciju dobili od vas, medija. Nismo dobili nikakav službeni poziv niti dnevni red niti popis, rekao je Vukas na tiskovnoj konferenciji SDP-a.

Na kraju su, rekao je, poziv dobili, usmeni, kao telefonski poziv v. d. predsjednika SDP-a Zlatka Komadine.

- Dobili smo usmeni poziv iz kabineta premijera Plenkovića. Za poziv na bilateralni sastanak u četiri oka mislimo da je netransparentan, da nije dobar i na taj se sastanak nismo odazvali, rekao je dalje Vukas.

- Ne možete otići na sastanak kad nemate dnevni red sastanka, kad ne znate o čemu ćete razgovarati, odgovorio je na pitanje novinara nisu li ipak trebali odazvati se.

SDP bi se, dodao je, odazvao pozivu da je pozvana cijela opozicija ili barem nekoliko stranaka zajedno, slične osnovne političke orijentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2020 02:53