SASTANAK U BRUXELLESU

NIŠTA OD SANKCIJA Orsat Miljenić i Viviane Reding postigli dogovor oko 'Lex Perković'

Miljenić nije odgovorio već je kazao kako je jedino bitno da zatvorimo to poglavlje i krenemo dalje

NOVO 11:50 - Hrvatska je u srijedu postigla kompromis s Europskom komisijom prema kojem bi promijenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga stupio na snagu najkasnije 1. siječnja 2014., što će omogućiti prekid postupka za uvođenje sankcija Hrvatskoj zbog kršenja europske pravne stečevine, objavili su u Bruxellesu ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednica Komisije Viviane Reding.

"Hrvatska će hitno poduzeti potrebne korake kako bi brzo i bezuvjetno uskladila zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima i kako bi u potpunosti bila usklađena s okvirnom odlukom o europskom uhidbenom nalogu za sva djela, neovisno o datumu kada su počinjena, uklanjanjem vremenskog ograničenja koje je sprječavalo njegovu primjenu za zločine počinjene prije 7. kolovoza 2002.", rekao je Miljenić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Reding.

Jandroković o 'Lex Perković': 'Ne radi se o kompromisu, već je EK pokazala dobru volju'

Zakon bi trebao "stupiti na snagu što je moguće prije, a najkasnije do 1. siječnja 2014. Stupanje na snagu i primjena amandmana neće biti ograničena bilo kakvim uvjetima", rekao je Miljenić.

"Europska komisija pozdravlja korake koje je poduzela Hrvatska kako bi se osiguralo da svi zločinci budu privedeni pravdi. U tom kontekstu brzo, efikasno i bezuvjetno usklađivanje zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga u skladu s europskom pravnom stečevinom omogućit će da se o svim zahtjevima za izručivanjem osumnjičenih i osuđenih kriminalaca postupa unutar sustava europskog uhidbenog naloga, neovisno o datumu kada su počinjeni zločini", rekla je Reding.

Hrvatska je i ranije izrazila spremnost da promijeni sporni zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković", s tim da bi on stupio na snagu 15. srpnja 2014., što je Europskoj komisiji bilo neprihvatljivo.

-----------------------------------------------

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić i povjerenica Europske komisije za pravosuđe Vivien Reding zajednički će se u Bruxellesu obratiti javnosti i objasniti da li su i do kakvog kompromisnog rješenja došli po pitanju tzv. lex Perkovića.

Reding je u utorak u Helsinkiju izjavila da još nije postignut kompromis s hrvatskom vladom o europskome uhidbenom nalogu i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije nakon što se u srijedu sastane s hrvatskim ministrom.

Agencija Reuters prethodnih je dana pisala kako je Hrvatska popustila pred pritiscima da ubrza usklađivanje svog zakona o Europskom uhidbenom nalogu s pravilima EU-a, što bi trebalo okončati spor koji je pokvario prva četiri mjeseca članstva u EU-u, prenosi Reuters u petak.

KRAJ SLUČAJA 'LEX PERKOVIĆ'? Reuters iz Bruxellesa: 'Hrvatska je popustila pred pritiscima iz EU'

Pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, agencija prenosi da se Hrvatska, koja je najavila da će do srpnja iduće godine izmijeniti tzv. lex Perković, usmeno obvezala da će to učiniti do 1. siječnja 2014.

Podsjetimo, Europska komisija je prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tome pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:57