UVJETNI REŽIM

Ništa od ‘starog normalnog‘ ovog ljeta ni za organizatore vjenčanja: ‘Komplikacija je bezbroj‘

Organizator treba voditi računa jesu li svi nazočni cijepljeni, preboljeli COVID-19 ili imaju li negativan test
 Paun Paunovic/Cropix

Nove mjere Stožera civilne zaštite na snagu su stupile prošlog petka, a njima je, među ostalim, propisano da svadbe mogu trajati cijelu noć, ali s maksimalno 120 ljudi.

Na sprovodima nema ograničenja, ali nema izraza sućuti. Restorani i objekti koji poslužuju hranu ili slastice mogu raditi i u zatvorenim prostorima. Djeca do 12 godina smiju prelaziti granicu s roditeljima koji su ili cijepljeni ili preboljeli COVID ili imaju negativan test. Na okupljanima je dozvoljeno više od 100 osoba na jednom mjestu, sva javna događanja i okupljanja svih vrsta mogu trajati do 23 sata. Pekarnice mogu raditi do 23 sata, kao i obiteljska gospodarstva i ugostiteljski objekti.

U zatvorenim prostorima mogu posluživati obiteljska gospodarstva, restorani, kao i svi ugostiteljski objekti iz skupine restorana. Mogu posluživati unutra i pivnice, kavane i caffe barovi ako imaju minimalne tehničke uvjete za izdavanje hrane i slastica.

Provjera pjevača

Sada se vraćamo na svadbene svečanosti sa 120 uzvanika, koje će pomalo biti komplicirano organizirati. Naime, na svadbenim svečanostima postoji obveza dostave obavijesti o mjestu i vremenu održavanja te uz pridržavanje posebnih uputa, a uvjet je da sve prisutne osobe ispune neki od sljedećih uvjeta - da su prije više od 14 dana primili drugu dozu cjepiva, preboljeli koronu ili su bili negativni na test u zadnjih 48 sati, piše Slobodna Dalmacija.

Organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi nazočni uzvanici i osoblje, pjevači i drugi cijepljeni, preboljeli COVID-19 ili imaju li negativan test na virus, a o svemu je dužan obavijestiti civilnu zaštitu. U Makarskoj su svadbe najavljene u lipnju u hotelu "Miramare", u kojem će se održati i dvije maturalne večeri.

Kako nam je kazao Drago Nosić, šef "Miramarea" i "Biokova", za sada je planirano da se sve svečanosti održavaju na terasi hotela.

- Tri uvjeta koja uzvanici moraju ispuniti vezano za koronavirus su jako nezgodna, dosta ograničavajuća i demotivirajuća za mladence koji organiziraju svoju svadbu. Nerealno je očekivati da će svi uzvanici to zadovoljiti pa će mladenci svoje uzvanike morati selektirati prema tome tko je cijepljen, tko je negativan, a tko je prebolio koronavirus. Bezbroj je tu komplikacija i sami sebi tražimo probleme, pa mislim da smo mi daleko od normalnoga i cijelu sezonu ćemo raditi pod uvjetnim režimom - rekao je Nosić za Slobodnu Dalmaciju.

image
Drago Nosić
Joško Ponoš/cropix

Odredište Hercegovina

Potom smo provjerili kakvo je stanje sa svadbama u restoranu "Panorama" u Velikom Brdu, vlasnik Marin Bodrožić kazao nam je da sada ne organiziraju puno vjenčanja, krizmi i pričesti.

- Odrađujemo manje svadbe, ali kako je svima, tako je i nama, pa je poželjno da se svi cijepimo - veli Bodrožić.

U hotelu "Dalmacija" svadbi još nema niti su zakazane u neko dogledno vrijeme, već se uglavnom održavaju po Hercegovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:58