PREVRTLJIVO LJETO

Ništa od vrućina, već za sutra upaljen alarm, ali pravi šok nas čeka krajem idućeg tjedna!?

Prema sadašnjim izračunima, vikend koji slijedi obilježit će vrijeme potpuno neprimjereno za početak kolovoza...

Ilustracija: munje iznad Zagreba

 Boris Kovacev/Cropix

Proteklih nekoliko tjedana smo se naslušali proročanstva o “najgorem ljetu ikad” i o tome kako će nam turisti zbog vrućine bježati na Baltik. Vrijeme će u idućem razdoblju ipak pokazati da ima druge planove, a možda nam se gosti budu čak i žalili zbog neuobičajene svježine, piše Istramet.

Ono što smo naučili u prijašnjim tjednima je da ne treba miješati vrijeme i klimu. Zaključke o određenim klimatskim promjenama možemo donijeti tek nakon analize višegodišnjih podataka, a ne na temelju nekoliko tjedana.

Nakon toplinskog vala uslijedila su jaka nevremena u regiji, a vrijeme se zatim malo smirilo, međutim to neće dulje potrajati. I u idućim danima pratit će nas mjestimične nestabilnosti uz mogućnost lokalnih pljuskova, dok je krajem idućeg tjedna sve izgledniji izraženiji prodor osjetno svježijeg i vlažnog zraka s Atlantika.

image

Prodor osjetno svježijeg zraka očekuje se idući tjedan

WRF, Istramet

Već nedjelju meteorološki valja ozbiljnije popratiti. Dio modela predviđa poprilično jak razvoj oblaka koji ponovno može završiti obilnim oborinama, jakim vjetrom i tučom. Pogledajmo kako to vidi DHMZ-ov ALADIN.

Glavnina promjene ipak stiže idući tjedan, naročito na njegovom samom kraju kada valja očekivati kišu, pljuskove i grmljavinu. Prema trenutnim izračunima modela izgledno je i značajnije osvježenje, naročito na sjevernom Jadranu te u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Temperature zraka tijekom vikenda čak bi se mogle sniziti ispod višegodišnjeg prosjeka uz značajan suficit oborina.

Naravno, u ovim ljetnim mjesecima pouzdanost prognoze iza 5 dana značajno opada, stoga prognozu oborina valja uzeti s rezervom, međutim s popriličnom sigurnošću možemo reći kako novih toplinskih valova nema na vidiku.

Glavnina ljeta vjerojatno je iza nas, piše Istramet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:55