VELIKI INTERES

Nisu Hrvati pojurili po kovanicu od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta iz domoljubnih razloga. Većina njih želi na tome zaraditi

Većina onih koji su kupili kovanicu želi na tome zaraditi, a evo i kakvi su im izgledi
 Joško Ponoš/Cropix

Jedni prebacuju kune iz kućnih trezora da bi ih lakše pretvorili u eure, jer svi znamo, uskoro ćemo zauvijek pozdraviti domaću valutu, drugi satima na zvizdanu čekaju u redovima ispred banaka da bi kupili kune, piše Slobodna Dalmacija.

Čekaju u redovima kovanice od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta, napravljenim od slitine bakra, aluminija i nikla, zbog sentimentalnih razloga jer žele imati posljednju kovanicu kune ili je žele nekom darovati, a među njima ima kolekcionara, ali i onih kojima dok čekaju rade kalkulatori u glavama, obračunavajući moguću dobit na 50 kovanica, koliko ih najviše može kupiti jedna osoba.

Jer, samo je dan prošao od početka prodaje, a kovanice su se već našle u oglasnicima i na aukcijskim stranicama. Nudile su se po 100, 200, 500 i više kuna. To je baš za rubriku vjerovali ili ne, domaći svijet cijeni kunu kad na njoj može zaraditi i najvoljenija je onda kada je jasno da odlazi u povijest. Prije toga je mnogima na prvom mjestu bila njemačka marka pa euro.

Nema tu neke vrijednosti

Pitali smo dr. Damira Kovača, predsjednika Hrvatskog numizmatičkog društva, o razlozima koji su građane privukli u redove i još smo ga zamolili za procjenu buduće vrijednosti kovanica.

- Prvi je razlog velikog interesa to što se radi o zadnjoj kovanici kune i posljednjoj koju kuje Novčarski zavod, drugi je razlog da je izdana u maloj tiraži, a treći je interesantan i atraktivan motiv. Teško je reći koliko bi za 10 godina mogla vrijediti ta kovanica, sada se prodaju te kovanice nominalne vrijednosti od 25 kuna i za 200 kuna. Ipak ih ima 30 tisuća, a ima kovanica koje su rađene u 100 ili u tisuću komada. Osim od toga, nisu ni od materijala od neke vrijednosti. Ne vjerujem da će cijena puno otići naviše – rekao nam je dr. Damir Kovač.

Hrvatska narodna banka je obilježila otvaranje Pelješkog mosta izdavanjem prigodnih kovanica od 25 kuna. Kovano ih je 30.000 i jednostavno su planule. HNB je objavila početak prodaje 26. srpnja, a već sutradan je objavila da zbog velikog interesa građana kovanicu više nije moguće nabaviti na prodajnom mjestu Hrvatske narodne banke niti je naručiti putem e-pošte.

Poručili su da će preostalih 6000 kovanica građani moći kupiti od 8. kolovoza u poslovnicama Zagrebačke, Privredne, Raiffeisenbank i Partner banke. Nakon svih tih čekanja u redovima, ponuda na oglasnicima i aukcijama jača pa se na popularnom internetskom oglasniku nude po cijenama od 40 do 700 kuna.

Na stranici aukcija.hr je 11 aktivnih ponuda i uglavnom se nudi jedna ili dvije kovanice s Pelješkim mostom, a u jednoj je najviša postignuta cijena za sada 500 kuna. Završeno je 148 aukcijskih ponuda i kovanice s Pelješkim mostom su uglavnom prodavane za cijenu što se kretala oko 200 kuna, ali su prodavane i po 40 i 50 kuna, a u dosad završenim aukcijama najviša postignuta cijena je bila 305 kuna za jednu kovanicu i 462 kune za dvije kovanice, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:18