OGLASILA SE POLICIJA

‘Nisu utvrđene nezakonitosti u raspodjeli mobilnih kućica, prijavljen muškarac koji je širio lažnu vijest‘

Za dio kućica utvrđeno je da su dostavljene osobama kojima su i bile namijenjene, a za ostale se provjerava kome su raspoređene
 Goran Šebelić/Cropix

Ravnateljstvo policije izvijestilo je u četvrtak da dosad nije utvrđena osnovanost tvrdnji s društvenih mreža o nezakonitostima u raspodjeli mobilnih kućica, no prijavljen je muškarac koji je širio lažnu vijest da se pogođeni potresima moraju prisilno cijepiti protiv koronavirusa.

Nakon što se društvenim mrežama počela širiti snimka razgovora u kojem lošinjski volonter proziva nadležne zbog sumnjive dodjele mobilnih kućica na Baniji policija je odmah počela provjeravati te navode u čemu sudjeluje nekoliko policijskih uprava, odgovorilo je Hini Ravnateljstvo policije.

No, naglašavaju da provedenim provjerama i temeljem prikupljenih saznanja policija do sada nije utvrdila osnovanost navoda o nezakonitostima prilikom raspodjele mobilnih kućica.

Za dio mobilnih kućica utvrđeno je da su dostavljene osobama kojima su i bile namijenjene, a za ostale se provjerava kome su raspoređene s obzirom da je policija utvrdila da su pojedine osobe, kojima su bile namijenjene mobilne kućice, u međuvremenu dobile druge kućice zbog čega su zatražile da se mobilna kućica preraspodijeli dalje potrebitima", objašnjavaju u Ravnateljstvu policije.

Na području Sisačko-moslavačke županije je od početka potresa zabilježeno samo jedno kazneno djelo provale u stan u Sisku 8. siječnja koji su vlasnici napustili zbog potresa.

No, s druge strane zabilježeni su slučajevi širenja lažnih vijesti zbog čega je varaždinska policija prekršajno prijavila 47-godišnjeg muškarca s područja Svetog Đurđa. Terete ga kako je izmislio da se građani pogođeni potresima na području Siska moraju prisilno cijepiti protiv koronavirusa i tu snimljenu poruku širio putem društvenih mreža.

Na jednoj od 'mreža' snimku je pregledalo preko 47.000 ljudi koji su povjerovali u istinitost snimke, iznoseći negativne komentare na takvo cijepljenje, dok je na drugoj društvenoj mreži snimka blokirana zbog neistinitog sadržaja.

Glasnogovornik sisačko-moslavačke policije Dario Kačmarčik rekao je Hini da se društvenim mrežama širila priča i o tome da pripadnici romske manjine kradu i provaljuju te zaustavljaju vozače koji prevoze humanitarnu pomoć, no dosad nisu utvrđene nezakonitosti.

Policija također nije dobila nikakve prijave da je netko oštećen, kazao je Kačmarčik, koji je pozvao građane da ako imaju saznanja o nezakonitostima to prijave policiji, a ne da bez provjere šire društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:17