ODLUKA IZVRŠNOG ODBORA

'NISU UVRSTILI NIJEDAN NAŠ PRIJEDLOG' Hrvatsko novinarsko društvo istupilo iz radne skupine za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima

Hrvoje Zovko
 Darko Tomaš / CROPIX

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) donio je odluku o istupanju HND-a iz Radne skupine Ministarstva kulture za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), izvijestili su u srijedu iz HND-a.

Kao razlog za takvu odluku HND navodi činjenicu da Ministarstvo kulture u Nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim medijima nije uvrstilo niti jedan HND-ov prijedlog koji su Ministarstvu dostavili potkraj kolovoza, nakon što im je krajem srpnja na uvid dan radni materijal budućeg zakona.

''Napominjemo kako se HND u Radnu skupinu uključio odgovorno, u dobroj vjeri i s najboljim namjerama, očekujući da nam je svima cilj isti - unaprjeđenje medija u Hrvatskoj i ostvarivanje njihove demokratske funkcije u društvu. Ukratko, bolji mediji i bolje društvo'' ističu u HND-u.

Smatraju i kako je za hrvatsko medijsko polje loše što se iz cijelog seta medijskih zakona, nakon gotovo 15 godina, Ministarstvo kulture odlučilo samo na izradu novog ZEM-a, a da prethodno nije definirana ni medijska politika, niti je donesen novi Zakon o medijima. No, kao profesionalna udruga koja okuplja više od 2000 novinara, snimatelja i fotoreportera, nisu htjeli propustiti priliku sudjelovati u kreiranju buduće medijske slike Hrvatske.

''Ušli smo u Radnu skupinu polazeći od HND-ove zadaće zaštite novinarstva kao javnog dobra, zaštite javnog interesa i promicanja prava javnosti na pošteno, točno i cjelovito informiranje. Iako su predstavnici HND-a bili na nekoliko sastanaka s ministricom kulture i njezinim suradnicima, žao nam je što nismo bili uključeni u cijeli proces sadržajnog definiranja cjelovitog zakonskog rješenja te što ostaje dojam da su se odluke donosile izvan Radne skupine'', navode u HND-u

Izostavljeni najvažniji HND-ovi prijedlozi

Najvažniji HND-ovi prijedlozi bili su da se novim ZEM-om osigura neovisnost Vijeća za elektroničke medije i transparentnost izbora njegovih članova, da se financijski poveća Fond za poticanje pluralizma i raznolikosti elektroničkih medija te da se jasno definira svrha Fonda kao ostvarivanje javnog interesa u medijima.

U skladu s tim, predlagali su da se sredstva Fonda usmjere isključivo na potpore kvalitetnim medijskim sadržajima i profesionalnom novinarstvu, da se u zakon unese obaveza donošenja redakcijskih statuta u elektroničkim medijima, da se spriječi zloupotreba javnog novca za oglašavanje te da se utvrdi udio radijskih i televizijskih frekvencija za neprofitne nakladnike.

Isticali su i da je nacrt novog ZEM-a u cijelosti suviše usmjeren podršci daljnjoj komercijalizaciji medija te su tražili da se vrati prioritet domaćoj medijskoj proizvodnji, ponajprije na Hrvatskoj radioteleviziji gdje ''pojedine neovisne produkcije ponekad služe samo kao kulisa za 'outsourcing' sredstava s javnog medijskog servisa".

Zaključno, iz HND-a poručuju kako svi prijedlozi koje su željeli vidjeti u novom ZEM-u velikim dijelom proizlaze iz njihova dokumenta "Osam zahtjeva protiv cenzure", koji su Vladi javno uputili s novinarskog prosvjeda u Zagrebu početkom godine.

Izlazak HND-a iz Radne skupine za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima uslijedio je nakon istupa ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koja je u ponedjeljak na medijskoj konferenciji SEEMF najavila kako će ZEM za dva do tri tjedna naći u javnoj raspravi.

Na istoj konferenciji dio novinara prozvao je aktualnu Vladu kao "jednu od najnetransparentnijh vlada, koja nimalo ne poštuje medije, medijske slobode i novinarska pitanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:29