TRAŽE ZAMJENU

‘Niti 100 tisuća kuna bonusa svake godine nije bilo dovoljno, napustila nas je i ta liječnica...‘

Križevci godinama imaju probleme s nedostatkom ginekologa i pedijatara. Uvođenjem bonusa uspjeli su, barem privremeno i dijelom, riješiti probleme

Dunja Vrtiprah Buhinjak, bivša ginekologinja iz Križevaca

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Križevci su ponovno ostali bez ginekologinje, od dvije koje su imali, jedna se nije odlučila produljiti ugovor. Kako bi riješile problem kroničnog nedostatka liječnika specijalista iz primarne zdravstvene zaštite te privukle i zadržale liječnike, gradske su vlasti odlučile u svakoj kalendarskoj godini, uz plaću, nuditi nešto više od 13 tisuća eura stimulacije.

Tako su uspjeli privući ginekologinje Dunju Vrtiprah Buhinjak i Slavicu Kozminčuk Horvat, no prva se nije odlučila produljiti ugovor, zbog čega je do daljnjeg otvoren natječaj. Iz Grada kažu da Dom zdravlja nije u njihovoj ingerenciji, ali da su morali problem riješiti zbog građanki.

- Uspjeli smo od nijedne doći do dvije liječnice specijalistice ginekologije. Sada je jedna otišla, ali nadamo se da će se njezino mjesto brzo popuniti - govore iz Grada. Navode kako liječnica nije imala nikakav dug prema Gradu jer je odradila ugovorenu godinu. Dodaju i da se opet bila javila na natječaj, ali je odustala.

Kontaktirali smo i liječnicu koja je rekla da joj je bilo lijepo na poslu, ali da tamo više neće raditi iz osobnih razloga. Ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković potvrdila je kako je u Križevcima do popunjenja mjesta raspisan natječaj.

- Raspisan će biti dok se ne popuni mjesto, a očekujemo da će to biti uskoro. Iako nam se zasad nitko nije javio, imala sam nekoliko upita, pa vjerujem da neće biti problema - kaže Hanžeković i zaključuje da u gradu ipak ima ginekologinja.

Križevci godinama imaju probleme s primarnom zdravstvenom zaštitom zbog nedostatka specijalista ginekologa zbog čega su žene često tu primarnu skrb morale dražiti negdje drugdje u županiji. Godinama na raspolaganju nisu imali nijednog liječnika koji bi brinuo o ženskom zdravlju za preventivne preglede, liječenje bolesti, ali i za vođenja trudnoće.

Iako bi problem nedostatka obiteljskih liječnika zapravo trebao biti u ingerenciji Županije, koja je osnivač i vlasnik doma zdravlja, i Ministarstvo zdravstva moglo bi razmišljati o raspodjeli liječnika u mjestima u kojima ih kronično nedostaje, što se nije dogodilo. Zbog toga je gradska uprava liječnicima ponudila jednogodišnje ugovore sa stimulacijom od 13.272,28 eura (100.000 kuna godišnje). No, ni to nije osiguralo da sve ide glatko, što potvrđuje i ovaj primjer s odlaskom ginekologinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 16:22