PREDSJEDANJE UNIJOM

'NITI JEDAN PAPIR JOŠ NIJE SPAKIRAN U KUTIJU' Vlada zbog predsjedanja EU naredila selidbu gruntovnice iz zgrade NSK do kraja godine, ali sve je zapelo

Planiralo se zagrebačku gruntovnicu preseliti do 31. prosinca kako bi počelo preuređenje, no tvrde da “niti jedan papir još nije spakiran u kutiju”
 Davor Pongračić / CROPIX

Hrvatska će 1. siječnja 2020. godine preuzeti šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije. Tisuće europskih birokrata živjet će i raditi tih pola godine u Zagrebu, a u glavni grad Hrvatske često će dolaziti i državnici zemalja članica Unije.

Središnje mjesto održavanja sastanaka i konferencija bit će preuređena zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a za projekt vrijedan 50 milijuna kuna prošli je tjedan raspisan javni natječaj.

Međutim, pripreme Vlade Andreja Plenkovića za predsjedanje Vijećem EU - najvažnijeg dosadašnjeg europskog “zadatka” Hrvatske - zapele su već na prvom koraku, na preseljenju zagrebačke gruntovnice na drugu lokaciju.

Preseljenje Zemljišnoknjižnog odjela Općinskoga građanskog suda nužno je kako bi se dijelovi zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u sklopu koje se nalazi gruntovnica, mogli urediti za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijeća EU.

Obilan posao

Ministri pravosuđa i državne imovine, Dražen Bošnjaković i Goran Marić, odlukom Vlade od 5. srpnja ove godine dobili su zadatak da do 31. prosinca ove godine premjeste Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda iz prostorija NSK.

Izvor iz NSK potvrdio nam je u četvrtak da preseljenje gruntovnice očito kasni.

- Niti jedan papir još nije spakiran u kutiju - tvrdi naš sugovornik. Proces preseljenja gruntovnice slično su nam, doduše u neslužbenom razgovoru, opisali i u Općinskom sudu u Zagrebu. A za sva pitanja koja se tiču preseljenja gruntovnice uputili su nas na Ministarstvo pravosuđa.

Visoka cijena

- Još uvijek nismo donijeli odluku gdje ćemo preseliti gruntovnicu. Ali hoćemo vrlo brzo. Još postoje neke dvojbe. Mi smo htjeli da se gruntovnica preseli u obližnji Hypo centar na Slavonskoj aveniji, ali Ministarstvo državne imovine nas je obavijestilo da je tamo cijena najma previsoka. Druga opcija je prostor u zgradi Sky Office u Prečkom za koji bi dobili suglasnost Ministarstva državne imovine, no u međuvremenu se pojavila još jedna opcija - kaže ministar Bošnjaković, a doznajemo da je ta opcija zgrada na Slavonskoj aveniji kod Coca-Cole, no ta varijanta i nije baš povoljna.

Osim što preseljenje gruntovnice očito kasni i što u Vladi još uvijek ne znaju gdje će se ona privremeno preseliti, dva izvora iz dvije različite državne institucije tvrde da zbog problema s preseljenjem gruntovnice, prema njihovim informacijama, Vlada razmatra opciju B. Točnije, da se u Banskim dvorima razmišlja da središnji prostor za domaćinstvo hrvatskog predsjedanja Vijećem EU ne bude Nacionalna i sveučilišna knjižnica nego neka druga zgrada u Zagrebu.

- Svaka odgovorna Vlada za ovakav projekt na početku ima više planova, međutim nije točno da sada razmatramo drugu lokaciju, a zbog preseljenja gruntovnice. I dalje stoji plan preuređenje Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a Vlada će odluku o točnoj lokaciji gdje će se privremeno preseliti gruntovnica donijeti nakon blagdana.

Gruntovnica će biti preseljena do proljeća i stoga to preseljenje neće utjecati na radove preuređenja zgrade NSK - rekao je za Jutarnji list predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić, kojeg je Vlada 5. prosinca odlukom imenovala predsjednikom novoosnovanog Odbora za praćenje i provedbu projekta utvrđivanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice jednim od središnjih prostora za provedbu aktivnosti predsjedanja RH Vijećem Europske unije.

Poduzetnički inkubator

A kada je riječ o natječaju za uređenje kongresnog centra u NSK, definirano je da radovi moraju biti završeni do 12. prosinca 2019., dakle, samo tri tjedna prije službenog preuzimanja predsjedanja Vijećem EU. Poznavajući naše prilike, uvijek može doći do zastoja, natječaji traju i po nekoliko mjeseci, a posebno bude li žalbi, pa je upitno hoće li sve biti dovršeno na vrijeme. Frka Petešić tvrdi da radovi mogu biti i ranije završeni, a ionako će se, kaže, prvi sastanci EU državnika događati krajem siječnja 2020. godine.

Dodatno, Hrvatska bi trebala imati još jedan prostor koji će moći poslužiti za održavanje nekih sastanaka državnika, a to je nikad dovršena zgrada SEECEL-a u Novom Zagrebu, koja je trebala biti dovršena još krajem 2016., ali nije zbog problema s izvođačem radova. Ta je zgrada bila zamišljena kao poduzetnički inkubator, bio je prvi EU projekt financiran iz strukturnih fondova, a dugo vremena se smatralo da je idealna za središnja događanja predsjedanja Vijećem EU. Također, uvjeravaju iz Vlade, do početka 2020. trebala bi biti obnovljena i zgrada u Bruxellesu, gdje će biti smještena sva tamošnja predstavništva, a i ona bi trebala poslužiti za hrvatsko predsjedanje EU.

Istom odlukom sa sjednice održane 5. prosinca Vlada je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužila za praćenje spomenutog Odbora za praćenje i provedbu projekta preuređenja zgrade NSK.

U Ministarstvu tvrde kako zbog kašnjenja u procesu preseljenja gruntovnice Vlada ne razmišlja o odustajanju od preuređenja zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice kao središnje lokacije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Arhitekt Neidhardt radi prenamjenu

Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala suglasnost Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici za sklapanje ugovora o nabavi projektantskih usluga za prenamjenu prostora za središnju provedbu aktivnosti predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. Ukupna vrijednost projektantskih usluga je 2,2 milijuna kuna s PDV-om, a ugovor će se potpisati s arhitektonskim studijem Velimira Neidhardta, jednim od autora zgrade NSK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:18