SKANDALOZNO

Nitko iz Hrvatskog povijesnog muzeja neće odgovarati zbog ustaške fotografije

Na svojoj Facebook stranici Hrvatski povijesni muzej objavio je fotografiju ratnih vojnih invalida NDH koji izrađuju dječje igračke
 Facebook/Hrvatski povijesni muzej

Za vodstvo Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba Dan osoba s invaliditetom optimalno je obilježiti - fotografijom mladića bez šake u ustaškoj uniformi. Međutim, zbog toga odgovorni neće biti smijenjeni.

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, na svojoj Facebook stranici Hrvatski povijesni muzej objavio je fotografiju ratnih vojnih invalida NDH koji izrađuju dječje igračke. Fotografija je, kako su naveli, nastala 1945. u Odgojnom odjelu Ministarstva oružanih snaga NDH, a sve bi vjerojatno završilo zaboravom da nije objavljeno u tjedniku Novosti. Naime, fotografija je ubrzo obrisana, a prije uklanjanja zaposlenici Muzeja su napisali da su objave na njihovoj stranici s određenim datumom "isključivo povod i faktografske prirode".

"Zabavi" ovdje nije kraj. Nakon što je sa stranica maknuta slika dječaka u ustaškoj uniformi, na to mjesto stavljen je članak naslovljen "Nastavljamo s crticama iz povijesti muzeja...".

A odnosi se na razdoblje - NDH.

Pod egidom "[Muzej (od)rastao planski i usput]" slijedi tekst: "Pri Ministarstvu oružanih snaga NDH djelovao je Ratni arhiv i muzej osnovan 26. svibnja 1941. Iz muzejskog fundusa predstavljamo album fotografija s otvaranja Ratnog arhiva i muzeja, 22. lipnja 1943."

Ministricu kulture Ninu Obuljen smo, preko glasnogovornice, pitali je li vidjela spomenutu ustašku fotografiju i je li zatraženo objašnjenje ravnateljice Muzeja, Matee Brstilo Rešetar, imenovane u mandatu Zlatka Hasanbegovića.

Ovo je odgovor: "Nastavno na Vaš upit obavještavamo kako je Ministarstvo kulture i medija upoznato da je Hrvatski povijesni muzej na svojem Facebook profilu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom objavio prigodni tekst te ga ilustrirao fotografijama ratnih vojnih invalida NDH nastalih 1945. godine, a koje se nalaze u fundusu muzeja. Također, upoznati smo da je Hrvatski povijesni muzej istu objavu uklonio s Facebook profila".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:37