BEZ ODGOVORA

NITKO NE ŽELI REĆI KOLIKO JE PRIJAVA PODNIO TOLUŠIĆ Ministar tvrdi da se već dvije godine bori s kriminalom, ali konkretnih podataka o tome nema

Tomislav Tolušić
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

- Banda će vrlo brzo završiti u zatvoru!... Sve ćete znati kad završe istražne radnje - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Tomislav Tolušić, objašnjavajući pojavu montiranih fotografija kojima ga se nastojalo kompromitirati kao osobu koja uživa kokain i upušta se u seks s prostitutkama kao odgovor poljoprivredne mafije kojoj je stao na žulj.

- Uvodim red u svoj sektor, čistim kriminal u svom sektoru dvije godine, dirnuo sam u niz osinjih gnijezda i drago mi je zbog toga - rekao je ministar i poručio svima “koji misle da će to moći riješiti prijetnjama, podmetanjima i medijskim pritiscima u zadnje vrijeme, da to mogu zaboraviti”. Budući da se ministar Tolušić, kako kaže, već pune dvije godine bori protiv kriminala, zanimalo nas je što je sve u toj borbi poduzeo.

Obratili smo se stoga s istim pitanjem Ministarstvu gospodarstva i Državnom odvjetništvu RH. Zanimalo nas je koliko je kaznenih prijava podnijelo Ministarstvo poljoprivrede u prošle dvije godine, protiv koga su podnesene i za koja kaznena djela. Tražili smo informaciju i o tome što je Državno odvjetništvo poduzelo povodom tih prijava.

U Ministarstvu gospodarstva najprije su ignorirali mail s upitom, a na naš poziv, odgovorili su kako na to pitanje neće odgovarati jer je sve već u novinama. Na primjedbu da nema ni jedne informacije o kaznenim prijavama koje je podnijelo Ministarstvo poljoprivrede, kazali su da na to neće odgovarati.

Zamolili smo neka nam to pismeno pošalju i potom dobili mail u kojem kažu: “Ne komentiramo postupke u tijeku”.Konkretan odgovor izbjegli su i u Državnom odvjetništvu. - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne raspolaže zbirnim podatkom koliko je kaznenih prijava podnijelo Ministarstvo poljoprivrede iz jednostavnog razloga što ne raspolaže podacima o prijavama koje su podnesene nadležnim državnim odvjetništvima.

Ako je Ministarstvo poljoprivrede podnijelo neke kaznene prijave Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), one su ustupljene na nadležno postupanje nadležnim državnim odvjetništvima - glasi odgovor u kojemu se ništa ne želi reći. Na dio našeg pitanja protiv koga su eventualno podnesene kaznene prijave u DORH-u kažu “da je to informacija koju sukladno Zakonu o kaznenom postupku ne mogu dati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:37