MAJSTORI IZ SISKA

Nitko nije stariji od 30, rade najsloženije proizvode, a kupci su im svjetski giganti

Gotovo svi zaposlenici tvrtke prošli su šestomjesečnu obuku u Freemontu u Kaliforniji
 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Prije četiri godine dio Silicijske doline iz Kalifornije preseljen je u Sisak. Tridesetak mladih stručnjaka, svi odreda iz Siska i okolice, od kojih niti jedan nema više od 30 godina i koji su gotovo svi prošli specijalističku šestomjesečnu obuku u Freemontu u Kaliforniji, svakodnevno proizvode vrlo složene proizvode za najveće svjetske tvrtke.

Tvrtka Applied Ceramics Hrvatska u Sisku proizvodi specijalne dijelove za strojeve koji proizvode mikročipove i drugu tehnologiju iz informatike, solarne tehnologije i elektronike, odnosno proizvodi specijalne dijelove, a uskoro će i posebne materijale za poluvodičku industriju. Odnedavno najveći europski klijenti tvrtke Applied Ceramics više ne naručuju proizvode od centrale tvrtke u Kaliforniji, nego se direktno obraćaju u Sisak.

Među njima je njemačka tvrtka Infineon, proizvođač elektronike i čipova s godišnjim prometom od 5,9 milijardi dolara. To je dokaz da je tvornica Applied Ceramicsa u Sisku prerasla u središte te kompanije za Europu, što je bio cilj vlasnika, Amerikanca sisačkog podrijetla Darka Matta Sertića. Ana Maria Kardaš, voditeljica prodaje za kupce u Europi, otkriva kako dijelove proizvedene u njihovoj tvornici kupuju i Intel za svoju tvornicu čipova u Irskoj te više britanskih kompanija. Naručitelj specijalnih proizvoda iz Siska je i talijanski elektronički div ST Microelectronics, Philipsov NXP te korporacije poput Roberta Boscha i Osrama.

Tvrtka Applied Ceramics Hrvatska u Sisku nema svoj proizvod, nego proizvodi sve što naruče velike kompanije, često samo komad ili dva nekog dijela, rijetko rade seriju od 15-ak komada.

Svi proizvodi su od vrhunskih materijala safira, keramike, kvarca i silicija koji moraju biti vrhunske čistoće, izrađeni po vrlo preciznim nacrtima i zahtjevima kupaca. Klijenti traže vrhunsku kvalitetu koju su spremni dobro platiti. Sisačka baza radi punim kapacitetom, u tri smjene, a kriza se još ogleda u činjenici da nisu završena postrojenja za proizvodnju specijalnih vrsta keramike i industrijskog safira.

- Kada i to počne s radom, proces proizvodnje će biti zaokružen, što će donijeti nova radna mjesta - doznajemo od Milana Sladojevića, šefa proizvodnje, 29. godišnjeg inženjera metalurgije.

Igor Legek, 22-godišnji računalni tehničar za strojarstvo, radi kao voditelj smjene u strojnoj obradi.

- Ja sam kao 18-godišnjak, nakon što sam završio Tehničku školu, otišao u Freemont na obuku i nisam požalio. Posao je zahtjevan, ali vrlo zanimljiv i poticajan - kaže nam Legek.

Od dolaska ugledne high-tech tvrtke u Sisak koristi će imati cijela Hrvatska jer će za sobom povući nove investitore, a koristi će imati i fakulteti strojarstva, metalurgije i kemijske tehnologije jer imaju priliku raditi s tehnologijama koje im do sada nisu bile dostupni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:46