PREDRAG MATIĆ

‘Nitko se ne zalaže za pobačaj, ali on je ženin izbor. Izuzetno težak, ali uvijek mora ostati izbor‘

‘Naš nepokolebljiv stav je kako pobačaj za svaku ženu izuzetno težak izbor, no na kraju svega uvijek mora ostati izbor‘, rekao je Matić
Predrag Matić
 Davor Pongracic/Cropix

Uoči glasanja Europskog parlamenta o njegovom izvješću o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić istaknuo je na plenarnoj sjednici kako su lažne tvrdnje da se u toj rezoluciji promovira pobačaj.

„Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije", kazao je u srijedu na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta (EP) zastupnik SDP-a

"Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je dopušten i gdje je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23 tisuće žena na svijetu", dodao je.

Matić je predstavljajući izvješće na plenarnoj sjednici EP-a rekao da je "naš nepokolebljiv stav kako je pobačaj za svaku ženu izuzetno težak izbor, ali na kraju svega uvijek mora ostati izbor".

"Nitko ne brani pravo liječnicima na uskratu medicinske usluge iz osobnih razloga, ali zdravstvena ustanova istodobno mora osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu“, istaknuo je Matić, dodavši kako se u rezoluciji jasno ističe da je zdravstvo u nadležnosti država članica.

Matić je kazao da je doživio "ljute, bezočne i degutantne kritike" te da je dobio stotine mrzilačkih mailova "od onih kojima su puna usta dobrote, mira, ljubavi i milosrđa"

Zastupnik SDP-a smatra da glasanjem za tu nezakonodavnu rezoluciju muškarci trebaju pokazati da im je važno poštivanje ženskih prava, žene "kolika im je razina samopoštovanja", a da svi zastupnici trebaju pokazati "kakvu Europu žele".

Matić drži da su protivnici rezolucije spremni zanemariti njene brojne dijelove u kojima se govori o poboljšanju zdravlja žena i "dohvatiti se isključivo pitanja pobačaja uz nevjerojatnu količinu laži i manipulacija".

Protivnike svog izvješća usporedio je s "ravnozemljašima"

„Samo onima koji danas misle da su žene drugorazredna ljudska bića i da takva trebaju i ostati nikada ništa nećemo uspjeti dokazati. Oni neka paze kuda hodaju da ne padnu s ruba ravne Zemljine ploče". kazao je Matić.

"Sutra je veliki dan za Europu i cijeli napredni svijet. Sutra odlučujemo o pozicioniranju Europe kao zajednice koja odabire živjeti u 21. ili 17. stoljeću. Ne dopustite da nas povijest zapamti kao ove druge", zaključio je Matić.

Matićevo je izvješće kritizirano s desnog političkog spektra zbog, kako se tvrdi, navođenja pobačaja kao ljudskog prava, problematiziranja priziva savjesti liječnika i prekoračivanja ovlasti država članica EU-a.

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Karlo Ressler ranije je izjavio da rezolucija "unosi zbunjujući jezik koji izjednačava priziv savjesti s uskraćivanjem medicinske skrbi", dok je HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol poručio da je pravo na priziv savjesti "civilizacijski doseg".

Sokol je također istaknuo, navodi se u priopćenju ureda zastupnika od srijede, da Matić "zagovaranjem sadržaja nastavnog programa spolnog odgoja temeljenog na rodnoj ideologiji" prekoračuje nadležnosti Europske unije i "pokušava docirati državama članicama o tome što bi se u okviru njihova programa trebalo podučavati".

"Matić je Izvješće vjerojatno sastavio pod utjecajem stranih lobija koji promoviraju pobačaj, a da je tome tako proizlazi i iz činjenice da Matić u Izvješću navodi proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja", dodaje Sokol, koji je zatražio da se o spornim dijelovima izvješća odvojeno glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 05:10