DAN SJEĆANJA

Niz Dunav pušteni brojni zapaljeni lampioni u spomen na poginule i nestale

U Vukovaru je u vojnoj agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba poginulo, ubijeno ili nestalo 2717 osoba

Arhiva

 Mario Pusic/Cropix

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara od velikosrpske agresije 1991., u četvrtak navečer je od perivoja Dvorca Eltz do Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku niz Dunav pušteno nekoliko stotina zapaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Crveni lampioni u spomen su na nestale, a bijeli za poginule branitelje i civile.

Po podacima koje je prikupio vukovarski Franjevački samostan, u Vukovaru je u vojnoj agresiji bivše Jugoslavenske vojske (JNA) i srpskih paravojnih postrojba poginulo, ubijeno ili nestalo 2717 osoba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena 386 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovara.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara tim je gradom u četvrtak u Koloni sjećanja, na 30. obljetnicu sloma obrane grada, prošlo, po policijskoj procjeni, nekoliko desetak tisuća domoljuba iz svih dijelova Hrvatske i BiH.

Kao i prošlih godina Kolonu sjećanja predvodili su vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja, a među više desetaka tisuća hodočasnika bio je i državni vrh, predsjednik Republike Zoran Milanović, Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković s brojnim ministrima, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijesmki župan Damir Dekanić, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici, predstavnici političkih stranaka te drugi. U vukovarskoj Koloni sjećanja bio je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U komemorativnom programu ispred vukovarske bolnice sudjelovali su klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i glumac HNK Osijek Darko Milas.

Nakon dolaska na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje je molitvu predvodio nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić, vijence su položili i svijeću upalili hrvatski branitelji Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom Brankom Borkovićem, predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Vijenac je položio i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Misu zadušnicu na na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata predvodio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško.

Državni vrh odao je i počast i stradalim žrtvama Ovčare.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se u petak "Žrtvom Borovo naselja za Domovinu" u kojem će se obilježiti 30. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu te vukovarske gradske četvrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:48