MJERE NA PRIJELAZIMA

Niz je nedoumica o novim pravilima na granicama, policijski načelnik objasnio kako se mogu prijeći

Objasnio je kako EU državljani koji ulaze u Hrvatsku iz područja trećih zemalja, recimo BiH, imaju privilegiju ulaska kako žele
 Robert Fajt/Cropix

Načelnik uprave za granicu Ravnateljstva policije Zoran Ničeno za Dnevnik Nove TV objasnio je kako je od ponoći na snazi mjera koja na drugačiji način kategorizira putnike koji ulaze u Hrvatsku - ne više sukladno državljanstvu pojedine osobe, nego sukladno području iz kojeg dolaze.

- Dakle, EU agencija za prevenciju i praćenje bolesti svakog četvrtka izdaje jednu mapu zelenih i crvenih područja. Ovisno o stanju u pojedinom području u EU sa tih područja, iz tih europskih regija će se moći ulaziti u Hrvatsku sa PCR testom ili bez njega. Trenutno, recimo obitelj iz Njemačke koja dolazi u Hrvatsku bi morala ući u Hrvatsku sa negativnim PCR testom. Kao i u prošloj odluci postoji čitav niz iznimki, koje se primjenjuju na zdravstvene radnike, prekogranične radnike, učenike - kazao je Ničeno.

Objasnio je kako EU državljani koji ulaze u Hrvatsku iz područja trećih zemalja, recimo BiH, imaju privilegiju ulaska kako žele.

- Državljani trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku iz trećih zemalja moraju imati opravdan razlog za ulazak u Hrvatsku, a hrvatski državljani iz BiH primjerice moraju imati negativan PCR test - kazao je Ničeno.

Na pitanje što je s osobama u tranzitu, Ničeno je za Dnevnik Nove TV kazao:

- Osobe u tranzitu imaju 12 sati da izađu iz Hrvatske, za druge kategorije osoba je fleksibilno, gledaju se razlozi njihovog prekograničnog putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:51