OBRAĆANJE PREMIJERA

‘Niz subjekata je korigirao cijene, a one koji su neopravdano poskupjeli čekaju novčane kazne‘

Vlada je odgodila donošenje odluke o zamrzavanju cijena veće palete proizvoda koje je bilo najavljeno za današnju sjednicu

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Početak sjednice Vlade najavljen je za 11 sati

NOVO Uvodno se premijer Plenković zahvalio ministrici Tramišak i ministru Paladinu na doprinosu Vladi u proteklom razdoblju, a najavio je i dolazak Bačića i Erlića u Banske dvore. Govorio je premijer potom o susretima s inozemnim dužnosnicima, a i o slučaju hrvatskih državljana u Zambiji.

- Nastavit ćemo s daljnjom konzularnom zaštitom naših državljana, rekao je Plenković.

Razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim kojem je pružio podršku. Poželio je sreću hrvatskim rukometaši koji danas počinju svoj nastup na Svjetskom prvenstvu.

Najavio je i novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštovali vladin zaključak o vraćanju cijena na razinu od 31. prosinca, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente, ističući da će nadležne službe pojačati nadzor cijena.

Oni koji su prilikom konverzije na euro neopravdano podigli cijene smanjili su kupovnu moć građana i nanijeli štetu gospodarstvu dodatno povećavajući ionako visoku inflaciju, rekao je Plenković u uvodu vladine sjednice.

Podsjetio je da je vlada nakon zaključka usvojenog na prošlotjednoj sjednici, zadužila Državni inspektorat, poreznu i carinsku upravu da krenu u akciju i pošalju sve svoje službe na teren.

Ne budu li u roku koji im je zadan vratili cijene na one koje su vrijedile prije konverzije na euro, poslovni subjekti kod kojih se utvrdi da su neopravdano podizali cijene snosit će vrlo skoro za to predviđene novčane kazne, rekao je Plenković.

Kaže kako je primjetno da je velik broj poslovnih subjekata koji su već po usvajanju zaključka Vlade ili nakon postupanja nadležnih tijela reagirali i korigirali cijene koje su neopravdano podignute s 31. prosinca

"Uočimo li daljnje kršenje zaključka vlade, vlada će koristi alate koje ima na raspolaganju, kako bi se zaštitila prava potrošača", istaknuo je.

Između ostalog, kako je rekao, to uključuje vraćanje cijena na neko ranije razdoblje do ukidanja subvencija, ukidanja prava na korištenje povlaštene cijene energije i podizanje poreza te dubinske inspekcije porezne i carinske uprave.

Dodao je da nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana po kojima se postupa, te je pozvao građane da i dalje prijavljuju sve uočene nepravilnosti.

Cijela se Europa suočava s visokom stopom inflacije i sve vlade je ekonomskim mjerama nastoje suzbiti kako bi zaštitili kupovnu moć građana, rekao je i dodao da je u takvim okolnostima neodgovorno i kratkovidno neopravdano dizati cijene, čime se smanjuje kupovna moć potrošača.

"U krizi je važna solidarnost i odgovornost i ponašanje koje nije profitersko", istaknuo je Plenković i dodao da je vlada jest po svojoj vokaciji za slobodno tržište, ali ali se u trenutnih okolnostima "društvena solidarnost i odgovornost ne mogu izbjeći".

Na kraju, najavio je još intenzivniji nadzor cijena.


Vlada je odgodila donošenje odluke o zamrzavanju cijena veće palete proizvoda koje je bilo najavljeno za današnju sjednicu Vlade.

Potvrdio nam je to izvor iz Vlade, ali ne navodi razloge. Odluka o primjeni Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena bila je najavljena za jučer navečer kada se premijer Andrej Plenković vrati iz Estonije ili za danas ujutro, prije sjednice Vlade koja započinje u 11 sati.

Pitanje je bilo samo na koliko će se proizvoda primijeniti odluka o zamrzavanju cijena (spominjalo se do njih stotinjak ako ne i više), te hoće li se njihova cijena vratiti na sredinu prosinca, 1.12. prošle godine ili čak na studeni.

U međuvremenu je inspekcija koja je poslana bila u trgovine obavila dio posla i utvrdila više slučajeva neopravdanog podizanja cijena nakon uvođenja eura.

Pojašnjenje odustajanja od najavljene mjere premijer će zasigurno dati u uvodu sjednice Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 05:17