POMAK NABOLJE NA PUTU PREMA EU

Nizozemci i Britanci popustili, otvaramo točku o pravosuđu

zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB, BRUXELLES - Velika Britanija i Nizozemska, kako sad stoje stvari, poduprijet će otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima u pregovorima Hrvatske i EU . To je Jutarnjem listu potvrdilo više diplomatskih izvora, a o promjeni stava vlada Velike Britanije i Nizozemske informiran je i vrh hrvatske Vlade.

Borba protiv korupcije

Za promjenu stava dviju vlada najzaslužnije je lobiranje američke diplomacije koja se u posljednjih nekoliko tjedana iznimno angažirala u potpori Hrvatskoj za nastavak pregovora s EU. Tako je Stephen Rapp, američki ministar za ratne zločine u Zagrebu, izjavio da je suradnja Hrvatske s Haaškim sudom potpuna, što je potvrdio i američki potpredsjednik Joe Biden nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.

Ministar Rapp službeno je razgovarao s najvišim predstavnicima britanske i nizozemske vlade braneći američka stajališta o suradnji Hrvatske i Haaga. Na kraju, iako glavni haaški tužitelj Brammertz i dalje smatra da problem topničkih dnevnika nije do kraja riješen, njegov stav prema hrvatskoj Vladi nije isključiv. To je, nedavno, nakon razgovora s Brammertzom potvrdio i ministar Ivan Šimonović.

Sugovornici Jutarnjeg smatraju da više nema prepreka za otvaranje poglavlja 23, ali upozoravaju da će zemlje EU i dalje pratiti Brammertzova izvješća, kao i nastavak borbe protiv korupcije u RH. U slučaju da Hrvatska ne pokaže napredak u ovim slučajevima, pregovori o ovom mogli bi se usporiti.

Optimisti u EU

Ne samo Hrvatska nego i mnoge države članice EU nadaju se da će Brammertz danas pred ministrima vanjskih poslova EU biti nešto pozitivniji o suradnji Hrvatske s njegovim uredom nego što je napisao u nacrtu izvještaja koji je uputio državama članicama Vijeća sigurnosti UN-a. Od Brammertzova nastupa u Luksemburgu sutra na neki način ovisi i hoće li Hrvatska moći računati na otvaranje poglavlja 23.

Sada su i u EU veći optimisti kad se govori da bi se to poglavlje doista moglo otvoriti. To je i nužno ako želimo zaključiti pregovore početkom 2011., nakon što je, prema procjeni, 2010. izgubljena kao godina zaključenja pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:31