NARANČASTI UDAR

Nizozemci masovno odlaze iz Istre zbog odluke svoje vlade, ali ne svi: Nećemo poslušati Vladu

‘Ostajemo u Hrvatskoj, a ako bude trebalo, kada se vratimo u Nizozemsku, ići ćemo u samoizolaciju‘
Ferd i Elizabet, nizozemski turisti u kampu Stupice u Premanturi
 Goran Sebelic/Cropix

Nakon objave odluke svoje vlade Nizozemci iz kampova na sjeveru Istre masovno su spakirali kofere i otišli prije pola noći te svoje ljetovanje nastavili u nekim susjednim zemljama kako nakon povratka u Nizozemsku ne bi morali u samoizolaciju.

- Jako je puno nizozemskih turista otišlo sinoć, kažu mi naše članice. Naravno, počelo je masovno otkazivanje smještaja za sljedeće razdoblje. To je udarac za istarski i hrvatski turizam u svakom pogledu jer su se Nizozemci tek početkom srpnja počeli polako vraćati, a prvi veći dolazak bio je baš ovaj vikend - rekao nam je direktor Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman.

Dodaje kako ih je, prema podacima iz eVisitora, tada u Hrvatsku ušlo 9537, a za vikend ostvarili su 40.969 noćenja. Najviše ih je boravilo u Rovinju, Funtani, Taru, Vrsaru i Poreču. U dosadašnjem dijelu srpnja s tržišta Nizozemske ostvareno je 45.555 dolazaka i 243.327 noćenja, što predstavlja 57 posto dolazaka i 60 posto noćenja u istom razdoblju lani. Dobar je to rezultat s obzirom na okolnosti, no činjenica je da će se teško vratiti. U 2019. s nizozemskog tržišta ostvareno je 496.099 dolazaka i 2,988.639 noćenja, a u srpnju 2019. godine 163.155 dolazaka i 972.328 noćenja - ističe Palman.

Staviti pod kontrolu

Naime, Nizozemska je Hrvatsku u utorak stavila na narančastu listu. Učinili su to zbog porasta broja zaraženih u Hrvatskoj te je njihova vlada dala preporuku za odlazak u samoizolaciju nakon što se vrate iz Hrvatske.

Iz Hrvatske udruge turizma već su apelirali prema Ministarstvu vanjskih poslova i premijeru da se pokuša komunicirati prema Nizozemskoj kako će se poduzeti sve mjere da se situacija s epidemijom stavi pod kontrolu.

- Trebali bismo slati poruke da će s novim boljim brojkama, koje će se dogoditi nakon revizije postojećih mjera, situacija promijeniti te da će nas Nizozemci vratiti na žutu listu. No, znamo da je svako izgubljeno noćenje nemoguće vratiti. Glavni uzroci pogoršanja epidemiološke situacije su noćni klubovi, velike manifestacije i preliberalan režim na granicama s trećim zemljama.

Apeliramo na odgovorne da donesu odgovarajuće mjere da se to zaustavi. Moramo biti svjesni da neki inozemni mediji jedva čekaju naći razlog i povod da svoje državljane zaustave u svojim zemljama i da ih odgovore od putovanja - rekao nam je čelni čovjek krovne turističke udruge Veljko Ostojić.

Ističe da hrvatske brojke ozbiljno prijete nastavku sezone koja je krenula iznad očekivanja u okvirima ove drugačije turističke godine.

- Ne bismo smjeli davati povoda ni razloga svima onima koji nas pretjerano ne vole da temeljem naše situacije, za koju vjerujem i nadam se da će se popraviti, donose odluke koje katastrofalno utječu na hrvatski turizam - zaključio je Ostojić.

S druge strane, naišli smo i na vjerne nizozemske turiste koji kažu da im ne pada na pamet napustiti Hrvatsku.

- Da, znamo za preporuku naše vlade, ali nećemo ih poslušati. Ostajemo u Hrvatskoj, a ako bude trebalo, kada se vratimo u Nizozemsku, ići ćemo u samoizolaciju. U Istri ljetujemo već 21 godinu i ništa nas sada neće otjerati. Namjeravamo ostati i uživati, a naša vlada neka odlučuje što ima odlučiti - poručili su nizozemski turisti Fred i Elisabeth koji su odlučili svoje ljetovanje provesti ponovno u kampu Stupice na jugu Istre, u Premanturi.

image
Goran Sebelic/Cropix

Kamping-turisti

Nisu zabrinuti zbog “snažne preporuke” njihove vlade od utorka da nakon povratka iz Hrvatske odu u 14-dnevnu samoizolaciju. U Stupicama, čini se, nije bio veliki egzodus jer su se sinoć odjavile samo dvije obitelji.

Prema riječima Manuele Kraljević, direktorice prodaje i članice Uprave pulske hotelske kuće Arena Hospitality Group, nisu svi nizozemski gosti odlučili otputovati, ali je velik broj njih stornirao svoj buking za razdoblje kada u dijelu nizozemskih pokrajina počinju školski praznici. Pretežno je riječ o kamping-turistima.

- Možda je otišao jedan manji broj gostiju. Ono što nas više brine jest činjenica da je masovno počeo otkaz rezervacija za kolovoz s tog tržišta koje tradicionalno dolazi u Hrvatsku u srpnju i kolovozu kada su im školski praznici. Poveselili smo se odličnoj sezoni s obzirom na okolnosti, ali činjenica je da se do kraja ljeta svašta može očekivati - kazala nam je Kraljević. U Istri je jučer bilo 12 tisuća nizozemskih turista, od ukupno 23 tisuće u RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:52