STIGLA PRESUDA

Njegovateljica koja je prijavila bivšeg ravnatelja bjelovarskog doma za ugnjetavanje dobila radni spor

Bjelovarski sud presudio je da je nezakonito dao izvanredni otkaz domskoj njegovateljici koja ga je ranije kazneno prijavila
Dom za odrasle u Bjelovaru

Zlatku Kraljiću, nedavno smijenjenom ravnatelju Doma za smještaj odraslih osoba s mentalnim poteškoćama u Bjelovaru, stigao je novi udarac. Riječ je, podsjetimo, o ravnatelju protiv kojeg je DORH ovoga mjeseca podigao optužnicu za kazneno djelo spolnog uznemiravanja triju i zlostavljanje jedne radnice na radnome mjestu. Na ostavku na ravnateljsku dužnost Kraljić je prisiljen 12. listopada ove godine, isti dan kad je DORH objavio da je protiv njega podigao optužnicu.

A, najnoviji udarac Kraljiću stigao je ove srijede s Općinskog suda u Bjelovaru. Sutkinja toga suda Gordana Malvić presudila je da je odluka o izvanrednom otkazu domskoj njegovateljici Jelici Romek koju je Kraljić donio 15. veljače ove godine nezakonita, da joj Dom mora isplatiti neisplaćene plaće i podmiriti parnične troškove od 2.500 kuna. Sud je istom presudom naložio Domu i privremenu mjeru - da se Jelica Romek u roku od 15 dana od primitka presude vrati na staro radno mjesto njegovateljice.

Jelica Romek je jedna od četiri radnice bjelovarskog Doma koje su ravnatelja te ustanove, čiji je osnivač Ministarstvo rada, Zlatka Kraljića u listopadu prošle godine kazneno prijavile zbog različitih oblika ugnjetavanja na radnome mjestu, a na temelju njihovih prijava DORH je nakon jednogodišnjih izvida i istrage protiv njega podigao optužnicu. Njegovateljica Romek nije ga prijavila za spolno uznemiravanje, već za dugotrajno ugnjetavanje na radnome mjestu.

No, za razliku od triju radnica koje su Kraljića kazneno prijavile za spolno zlostavljanje pa su zbog pritiska kojem su bile izložene u jesen 2020. otišle na dugotrajno bolovanje, (a dok su na bolovanju po zakonu im se ne mogu uručiti otkazi), Romek je nastavila raditi, a Kraljić joj je 15. veljače ove godine "zbog osobito teških povreda" potpisao izvanredni otkaz. Ona je protiv odluke o izvanrednom otkazu pokrenula radni spor u kojem je dokazivala da su razlozi za otkaz koje je ravnatelj naveo neistiniti, i u tome je uspjela.

Kronologija njezinog slučaja može se rekonstruirati iz optužnice Općinskog državnog odvjetništva iz Bjelovara kojom se sad već bivšeg ravnatelja Kraljića tereti za kazneno djelo spolnog uznemiravanja zlostavljanja, kao i iz ovotjedne presude Općinskog suda u Bjelovaru kojom je Romek pobijedila u radno-pravnom sporu.

Njegovateljicu je ravnatelj tijekom 2019. i 2020. u više navrata optuživao da nadležnim tijelima podnosi anonimne prijave o stanju u Domu. Prijetio joj je da će napraviti novu sistematizaciju radnih mjesta u toj ustanovi nakon koje će neki biti zadovoljni dok će drugi "klečati pred njim". I doista, novom je sistematizacijom broj njegovatelja u toj ustanovi smanjio s 19 na 16, a u lipnju prošle godine joj je, premda je 12 godina radila kao njegovateljica, ponudio izmijenjeni ugovor o radu kojim je premješta na radno mjesto pralje u domskom vešeraju.

Međutim, Romek je novi ugovor odbila potpisati i nastavila raditi kao njegovateljica. Već od ranije je imala kronične zdravstvene tegobe - dva puknuća diska i srčane probleme, a nakon što joj je ravnatelj ponudio ugovor o premještaju u vešeraj, zdravlje joj se pogoršalo. I dok je Kraljić njegovateljici Romek novim ugovorom naložio premještaj u vešeraj, istodobno je dvije radnice iz vešeraja, od čega mu je jedna rođakinja, premjestio je na radno mjesto njegovateljica, navodi se u presudi bjelovarskog suda.

Radničko vijeće Doma u veljači ove godine nije poduprlo ravnateljev prijedlog za izvanrednim otkazom njegovateljici Romek. Ni jednu od tvrdnji kojima je obrazložio svoju odluku o izvanrednom otkazu, Kraljić na sudu nije uspio dokazati. Zaposlenici te ustanove u svjedočenjima u sudnici su opovrgnuli ravnateljeve navode koji su Romek pokušali pokazati u najgorem svjetlu. Sud je odredio da je se mora vratiti na mjesto njegovateljice jer ponuđeni ugovor o radu kojim je se premješta u vešeraj nikada nije potpisala.

Bjelovarski dom, točnije vršiteljica dužnosti ravnatelja te ustanove koja je u nadležnosti Aladrovićeva Ministarstva, Ljiljana Mačešić, u roku od 15 dana od objave presude mora odlučiti hoće li se na nju žaliti Županijskom sudu. Hoće li uložiti žalbu i ustrajati na argumentima svoga prethodnika, još uvijek ne znamo jer nije odgovorila na pitanje koje smo joj uputili.

Upravno vijeće Doma i nadležno Aladrovićevo Ministarstvo znali su za teške optužbe na Kraljićev račun kao i za njegove napore da ušutka svjedoke zlostavljanja, ali su čekali sve dok ga DORH nije optužio. Kraljić, istaknuti HDZ-ovac, koji je bio i direktor Bjelovarskog sajma, pročelnik županijskog Ureda za gospodarstvo Bjelvarsko-bilogorske županije, zatim i zamjenik pročelnika, a 2017. i kandidat HDZ-a na lokalnim izborima u općini Ivanska, prisiljen je na ostavku tek kad je DORH, nakon ne baš hitre istrage protiv njega, podigao optužnicu za kazneno djelo spolnog uznemiravanja i zlostavljanja na radnome mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 08:39