PROŠIRENJE EUROPSKE UNIJE

Njemačka kancelarka Merkel: 'Primamo još Hrvatsku, a onda radimo pauzu'

 AP

Proširenje je također tema ovog summita EU, ali se na njemu ne očekuju nikakve konkretne odluke. Šefovi država i vlada EU će samo potvrditi zakjučke o proširenju koje su dva dana ranije prihvatili ministri na Vijeću općih poslova.

Na pragu članstva

U njima nema nikakvih odluka, niti datuma za otvaranje pregvora sa Srbijom već samo ‘ohrabrujuća poruka’ da će se tijekom druge polovice slijedeće godine o tome raspravljati, s ciljem donošenja odluke ako svi uvjeti budu zadovoljeni.

No da raspoloženje o proširenju nije dobro, da će nakon hrvatskog ulaska proći još dugo godina dok neka drzuga država regije ne bude na pragu članstva u EU, dokazuje i izjava njemačke kancelarke Angele Merkel koja je u njemačkom Parlamentu rekla da EU, nakon što sredinom 2013. primi Hrvatsku kao 28. članicu, neće biti u stanju uskoro se širiti.

-Najvjerojatnije ćemo 1. srpnja Hrvatsku pozdraviti kao 28. članicu, ali u ovom trenutku, a to su tako pripremili i ministri vanjskih poslova, nećemo donositi odluke o početku pristupnih pregovora s drugim zemljama. Za tako nešto vrijeme nije zrelo-rekla je Merkel.

Milanović za Srbiju

Dodala je i da će biti stroži.

- Nešto se promijenilo. Danas pomnije provjeravamo zemlje kandidate kod sposobnosti za konkuretnost nego što smo to činili ranije. Tako i kod kandidata za članstvo provjeravamo ispunjavaju li uvjete za početak pregovora.Mislim da je to ispravno, kako bismo mogli živjeti naše vrijednosti i standarde- rekla je Merkel. Inače, Zoran Milanović je rekao da Hrvatska podržava napore Srbije da dobije datum za otvaranje pregvora 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:27