ZDRAV RAZUM

Njemačka se zatvorila da spasi Nijemce. A Hrvatska? S mjerama i bez njih, korona ide dalje!

Od neodgovornih građana gora je samo politička neodgovornost, kad se politika dodvorava građanima
 Božidar Vukičević/Cropix
Objavljeno: 18. prosinac 2020. 23:12

Ko može ovo platit! Ushićeno, prpošno, nasmijano, izgovara tu rečenicu djevojka na splitskoj rivi i koroni usprkos sunča se u 'nagužvanom' društvu sa šalicom 'to go' premda je i tog dana u Hrvatskoj osamdesetak obitelji 'potiho' sahranilo svoje najbliže koji su izgubili bitku s koronom.

Uvjereni da covid-19 neće u njihovu butigu, Splićani sjede ispred zatvorenih kafića, na zidićima s pogledom na more, natiskani, bez maski... I u Zagrebu su, unatoč magli, rosulji, temperaturama blizu nuli, gužve s kavama u rukama i bezbrižnim licima onih koji su odlučili da im 'ništa taj dan neće pokvarit' pa ni strože protukorona mjere koje sve češće idu šumom, a dio građana drumom šireći virus. Rezultat? Hrvatska drži vrh po broju zaraženih, slijede sve strože mjere koje 'mimoilaze' neodgovorne, a odgovornima sve više kompliciraju život.

Oni koji bez društva ne mogu, oni koji ne mogu ni bez kave, oni kojima su maske samo smetalo, oni koji ne znaju što je distanca, oni koji su uvjereni da korona ne postoji, oni koji drže da je najbolje se zaraziti i tako steći imunitet, oni koji ne vjeruju u cijepljenje, zapravo 'rade' na tome da svoje sugrađane, obitelj, prijatelje na kraju pošalju u bolnicu - ili na groblje.

Da, konačno treba reći da nesavjesni građani snose najveću krivnju za to što protuepidemijske mjere ne daju očekivane rezultate ma koliko bile snažne. Zbog tih nedogovornih, oni savjesni i odgovorni na žalost u svojim rukama nemaju alate da one pored sebe natjeraju na red i disciplinu - što jedino može koliko-toliko otupiti oštricu epidemije - i plaćaju najveću cijenu. U najboljem slučaju mogu 'prijaviti tulum u susjedstvu'!

Od neodgovornih građana gora je samo politička neodgovornost, točnije kad se politika dodvorava građanima jer onda koronamjere dodatno postaju neprovedive, točnije farsa. Jedan od takvih primjera je i gradonačelnik Splita koji tvrdi: 'ne može se ljudima zabraniti druženje', 'oni su na rivi, ali na distanci i s maskama', 'građani trebaju kontakte', 'građani se drže mjera', premda 'slika govori više od tisuću riječi'... Sve to u trenutku kad brojevi zaraženih neumoljivo rastu, kad je smrtnost od korone u Hrvatskoj nikad veća.

Što da nakon takvih poruka misle građani? Pa upravo to - coffee to go u ruke, pravac riva, Cvjetni, Korzo, što li već, jer ta vrsta druženja valjda nije razlog širenja virusa. Korona je, čini se, ostala zatočena u praznim kafićima, restoranima, kancelarijama... Nisu ljudi ti koji prenose koronu, tvrde politikanti, sve ne bi li ostali u 'nježnim' izbornim poveznicama sa svojom bazom. Pri tom javni interes nije toliko bitan. Kriva je korona!

No, istodobno Angela Merkel jasno upire prstom u coffee to go, u kuhano vino, u svako okupljanje bez imalo suosjećajnosti s onima koji tvrde da im je ta vrsta uživancije nužna pa i kad vlada korona. Zatvorila je Nijemce u kuće, zabranila druženja čak i obiteljska tijekom predstojećih blagdana... Riječju, zatvorila je Njemačku koliko je moguće da spasi Nijemce. Sličnim su putem krenule i druge europske zemlje, svjesne da bi baš blagdani mogli biti okidač za nove velike brojke.

A Hrvatska? Kupuju se novogodišnji aranžmani za hotele, crkvene vlasti traže da više vjernika može na mise, strepi se od propusnica za putovanje u druge dijelove zemlje, pokušava naći špelunka za proslavu nadolazeće godine u koju neće zaviriti civilna zaštita ili policija... Sve to jamči da s mjerama i bez njih korona u Hrvatskoj 'ide dalje'!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:54