POTRESNA ISPOVIJEST

Njemački brodolomci koji su umalo skončali na Pagu: ‘Mokrili smo u školjke i pili urin, a onda smo legli da umremo‘

Četiri Nijemca kojima je otkazao motor te su završili na hridinima da bi ih u zadnji čas spasio HGSS, ispričali su svoju priču za Bild

Spašavanje stradalih Nijemaca

 Facebook/HGSS

Četvorica prijatelja iz Bavarske po lošem će pamtiti putovanje motornim čamcem po hrvatskom Jadranu jer je njihova, kako smo već izvještavali, avantura umalo završila kobno, a sretan epilog mogu zahvaliti intervenciji HGSS-a, policije i vatrogasaca.

Podsjetimo, njima je 23. lipnja otkazao motor dok su plovili oko Paga, a potom ih je zahvatila oluja i tada je započela borba za život, a svoju su priču naknadno ispričali njemačkom Bildu.

"Uspjeli smo doći do obale. Legli smo da umremo. Mislio sam na svoju obitelj", rekao je jedan od njih za Bild. Kevin, Philipp, Johannes i Enrico ostali su nasukani na usamljenom dijelu otoka, izolirani stijenama. Mještani njihov opstanak nazivaju "Paškim čudom", piše Bild.

Kada su se našli na hridinama, izranjavanih nogu i ruku, uspjeli su pozvati pomoć. Kod sebe nisu imali vode dok su na golim stijenama i jakom suncu čekali spašavanje te su, kako kaže jedan od njih, počeli umirati od žeđi.

"Uzimali smo prazne školjke, mokrili u njih i pili urin. Nije to bila dobra ideja, grlo se tada dodatno steglo". Počeli su strahovati da je to njihov kraj.

Potraga za putnicima na otoku Pagu, čija se brodica razbila zbog jakih udara bure, završena je u subotu 24. lipnja oko 12 sati kad je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) pronašla četvrtog putnika u jednoj uvali, izvijestili su iz HGSS-a.

‘U zadnji čas‘

Kako je tada rekao pročelnik HGSS-a Josip Brozičević, spašena su četiri njemačka državljana kojima je za nevremena na relaciji Rab-Novalja otkazao motor te ih je bura nosila prema hridima istočne obale Paga. Trojica unesrećenih u prilično su dobrom stanju, dok je četvrti spašen “gotovo u zadnji čas”.

Nakon što su sva četvorica ispala iz plovila valovi su ih bacili na stijene, na različita mjesta. Jedan od njih uspio je bos doći do naselja i rekao je spasiteljima gdje su otprilike ostali. Dvojicu od trojice preostalih našla je policija i zajedno su prohodali preko brda do ceste između Novalje i Luna na Pagu.

No, četvrti je ostao na hridi. Kad su ga pronašli spašavatelji HGSS-a i policija, bio je napola u moru, nije se mogao kretati, a sunce ga je pržilo. "Bio je vrlo iscrpljen i dehidriran, izgorio od sunca, bez obuće i slabo odjeven", rekao je Brozičević.

Spasitelji su ga zaštitili od sunca, rehidrirali i pokušali odvesti brodom Lučke kapetanije, ali to nije bilo moguće pa je nosilima transportiran preko brda i predan hitnoj službi u 14,25 sati.

“Akcija spašavanja završila je uspješno, iako je unesrećenom prijetilo stanje šoka, ubrzavao mu se puls i disanje, ali je na vrijeme predan medicinskom timu Hitne pomoći u Novalji. Vjerujemo da će se brzo oporaviti”, kaže Brozičević.

U akciji spašavanja na Pagu sudjelovalo je šest policajaca, šest HGSS-ovaca i četiri vatrogasca DVD-a Novalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:26