MEĐUNARODNI ODJECI

NJEMAČKI I AUSTRIJSKI MEDIJI RASPISALI SE O KARNEVALU MRŽNJE U IMOTSKOM 'Na meti je ove godine bilo ljudsko pravo na ravnopravnost'

Za karnevalsko „spaljivanje homoseksualnog para s djetetom“ u Imotskom čulo se i u Njemačkoj. Tabloid „Bild“ u tomu vidi „mržnju prema homoseksualnim parovima“. O tomu su pisali i mediji u Austriji.
 screenshot Youtube

Pod naslovom „Mržnja prema homoseksualnim parovima na karnevalu u Hrvatskoj" Bild piše da se na karnevalskim priredbama u Njemačkoj i Italiji daju jasni znakovi „protiv društvenog izopćavanja i mržnje", u hrvatskom gradiću Imotskom je kao „veliki finale povorke" javno spaljena „papirna figura homoseksualnog para s djetetom", piše Deutsche Welle.

Novine objašnjavaju da organizatori tradicionalno biraju središnju temu „zlo godine", primjerice omraženog političara. Te tumači da je ove godine „srdžba bila usmjerena prije svega prema lezbijkama i homoseksualcima - i njihovom pravu na ravnopravnost".

-->

Bild naglašava i da je „hrvatski Ustavni sud u veljači naredio da se i homoseksualnim parovima omogući udomljavanje djece, nakon što je ranije reforma zakona o usvajanju, koju je vlada prihvatila, isključila homoseksualne parove".

Vijest je prenijela i Austrijska novinska agencija APA, a preuzele i neke novine, primjerice Wiener Zeitung: „"Karneval u hrvatskom gradu Imotskom završio je skandalom. U tradicionalnom karnevalskom spaljivanju u nedjelju je spaljena prevelika figura koja predstavlja homoseksualni par koji se ljubi, s udomljenim djetetom".

Novine prenose obrazloženje predsjednika tamošnjeg kulturnog društva Milivoja Đuke koji je postupak ovako objasnio: „Mi smo konzervativno društvo koje se drži tradicije 'Daj dijete materi'. Mi mislimo da je to ispravno."

Navodi se da je većina Hrvata (64 posto) protiv davanja djece homoseksualnim parovima na udomljavanje te da je postupak u Imotskom osudio predsjednik države Zoran Milanović, pučka pravobraniteljica Lora Vidović i druge javne osobe, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:02