StoryEditor
'OČENAŠ S DESNIČARIMA'

NJEMAČKI MEDIJI PIŠU DA SU POSJET ANGELE MERKEL ZAGREBU ZASJENILI 'UPADLJIVI NACIONALISTIČKI TONOVI' Spominju Resslerov govor i puštanje Thompsona

 
Njemačka kancelarka Angela Merkel na predizbornom skupu HDZ-a za članove EU parlamenta
 Damjan Tadić / CROPIX

Njemački tisak piše o dolasku Angele Merkel na predizborni skup HDZ-a u Zagrebu. Između ostalog se kaže da su njezin nastup u Zagrebu zasjenili "nacionalistički tonovi", javlja Deutsche Welle koji donosi pregled pisanja njemačkih medija.

Berlinski Der Tagesspiegel piše kako su nastup njemačke kancelarke Angele Merkel na predizbornom skupu u Zagrebu na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma "zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi".

Pritom se misli prvenstveno na dvije stvari - govor Karla Resslera u kojem je spomenuo Bleiburg - te činjenicu da je tijekom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Thompsonova pjesma "Lijepa li si".

Berlinski list piše da njemački gosti vjerojatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona - i podsjeća da su "koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Thompsona u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj".

Der Tagesspiegel se osvrće i na govor Karla Resslera. "Umjesto da govori o budućnosti Europe, mladalački nositelj liste HDZ-a je nošen ovacijama publike radije pričao o 'najvećoj tragediji hrvatskog naroda‘ u austrijskom Bleiburgu."

Kako prenosi Deutsche Welle, ovaj njemački list napominje da je "Nadbiskupija Klagenfurt po prvi put ove godine odbila dati dozvolu da održavanje biskupske mise za žrtve masovnog likvidiranja hrvatskih ustaških vojnika nakon kraja Drugog svjetskog rata zbog manjkavog distanciranja od fašističkog ustaškog režima".

Der Tagesspiegel dodaje kako "ni počasnog govornika Manfreda Webera očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana koji je postumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom 'udruženog zločinačkog pothvata' za etničko čišćenje Hercegovine tijekom rata u Bosni".

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u kontekstu posjeta Angele Merkel Zagrebu piše kako je Njemačka "partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama". Konkretno se spominje iseljavanje desetaka tisuća Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013. "Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sustave", piše FAZ.

"Očenaš s desničarima"

Dnevni list Die Tageszeitung (taz) u danas objavljenom članku piše o komemoraciji u Bleiburgu i poručuje kako "Hrvatska treba diskusiju o vlastitoj povijesti". Pod naslovom "Očenaš s desničarima" taz objašnjava što se dogodilo u Bleiburgu i kako je došlo do "užasne osvete partizana", novinar Erich Rathfelder piše:

"Hrvatska se nalazi na raskrižju. Hoće li se tješnje vezati uz Europu ili će krenuti Orbanovim putem u Mađarskoj? Ako Hrvatska izabere Europu, onda bi morala povesti i stvarnu, temeljitu raspravu o povijesti. To je apsolutno nužno."

Berlinski list je spomenuo, kako prenosi Deutsche Welle, i da su sudionici komemoracije na Lojbaškom polju napali njemačkog novinara Danijela Majića - prije toga je, kako navode, "desno-ekstremni hrvatski voditelj Velimir Bujanec pljunuo na novinara koji je i proteklih godina izvještavao iz Bleiburga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2020 22:49