SUĐENJE PODUZETNIKU

NJEMAČKI NAUTIČAR PROMIJENIO ISKAZ U KORIST HORVATINČIĆA Tvrdi da su razlike u iskazu greške prevoditelja

Svjedočio je njemački državljanin Klaus Fuchs koji je prvi došao na mjesto nesreće
 Nikša Stipaničev/CROPIX

Na Općinskome sudu u Šibeniku u nastavku suđenja zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom da je 16. kolovoza prošle godine u moru u blizini Primoštena skrivio pomorsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje nautičara iz Italije, bračni par Francesco Salpietro i Mariela Patelli, danas je kao svjedok svoj iskaz dao njemački nautičar Klaus Fuchs, koji je prvi nakon nesreće naišao na oštećene brodove, ugledao mrtve Talijane i pružio pomoć Tomislavu Horvatinčiću i Anici Đerđe, te s njima dočekao policiju i Lučku kapetaniju.

Klaus Fuchs, definitivno krunski svjedok u cijelom procesu tijekom davanja svoga iskaza koji je trajao skoro preko dva sata u jednom je dijelu pri tom "podigao na noge" predstavnicu optužbe koja je ustvrdila da je svjedok Fuchs danas drastično promijenio svoj iskaz u odnosu na isti koji je dao policiji i DORH-u.

On je je, prema tvrdnji DORH-a, promijenio i iskaz u dijelu opisa o nasukavanju broda kada je danas naglasio da su on i optuženi Horvatinčić zajedno nasukali brod dok je prilikom ispitivanja kod suca istrage kazao da je zagrebački poduzetnik nakon udara u talijansku jedrilicu istu sam nasukao.

Na takve tvrdnje DORH-a kao i traženje obrazloženja o razlozima iznenadnog obrata u kontekstu iznimno važnog detalja u slučaju, svjedok Fuchs je pojasnio riječima 'kako razlozi istog vjerojatno stoje u porešnom prijevodu njegovog primarnog iskaza u istrazi' te naglasio 'približavao sam se gliseru s gumenjakom i vidio da je Horvatinčić bio u šoku, tresao se i šetao gore dolje'. Također, dodao je, da je zamijetio da se brod može potopiti pa su ga zajedno nasukali nakon čega je sa istoga bacio sidro u more..

Fuchs je pri tom također dodao kako ga je Horvatinčić u tim radnjama čak priupitao može li mu nekako pomoći što je tužiteljstvu ponovno "podignulo kosu na glavi" ,te je Fuchsu "bez pardona" upućeno pitanje je li ga možda u međuvremenu u protoku vremena do današnjeg davanja iskaza netko iz Hrvatske, s obzirom na to da je potpuno promijenili iskaz kontaktirao što je krunski svjedok Fuchs zanijekao.

Išlo se i dalje te je zastupnica optužbe njemačkog nautičara direktno upitala zašto je promijenio iskaz jer je, kako je naglasila, dva puta je bila na ispitivanju i oba puta je svjedok kazao da ga Horvatinčić, kada je došao do njih, nije ništa pitao o nesreći.

'Molim da mi to objasnite', na što je Fuchs ponovio opet kako je vjerojatno u svemu došlo do pogreške u prijevodu, te je nastavio: 'Kad sam došao do broda, odmah sam rekao da ima mrtvih, a gospodin me pitao može li se gumenjakom otići do broda pomoći im jer on nema gumenjak,' ponovio je Fuchs te dodao kako sam sudar nije vidio ali da je dobro čuo zvuk havarije i nakon što se približio u moru je uočio beživotno najprije žensko, te potom muško tijelo, za koje je ustvrdio da nisu davali nikakve znakove života.

Fuchs je u iskazu na pitanje Horvatinčićevih odvjetnika također izjavio kako je na mjestu događaja uočio još jedno plovilo i osobu i da se ista osoba nije odazvala na njegovo pozivanje u pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:09