‘JAHTE SVE VEĆE‘

Njemački reporteri napravili reportažu iz Istre, malo je reći da su iznenađeni: ‘Ima nade‘

Minhenski list Süddeutsche Zeitung (SZ) u današnjem izdanju objavio je opsežnu reportažu iz Istre
 Goran Šebelić/Cropix

Za Duhove je u ovo doba godine istarska obala inače prepuna gostiju, ali u Poreču je ovaj put neobično mirno, piše novinar SZ-a Felix Haselsteiner. Iako u tom dijele Hrvatske ima puno manje registriranih slučajeve zaraze koronavirusom nego u ostatku zemlje, nema ni turista, pogotovo onih najvažnije ciljne skupine: Austrijanaca i Bavaraca - a nema ni jahti kojima bi strani turisti obično kretali u obilazak jadranske obale, piše minhenski list. I na kojima bi, kao inače, uživali u hrani koju su za njih pripremali ljudi poput Nikole Bijelića, piše Deutsche Welle.

Bijelić je vlasnik jednog restorana u porečkoj luci, novinar SZ-a je razgovarao s njim. Zbog pandemije ni on još nema puno posla, ali svejedno nije izgubio optimizam da bi ova sezona mogla biti puno bolja od prošlogodišnje: „Sve će to biti u redu ove godine", kaže hrvatski ugostitelj za SZ.

Iako je Poreč prazan, a u restoranima i kafićima sjede samo domaći gosti, ljudi se spremaju za sezonu, a neki su, poput Denisa Ivoševića iz Turističke zajednice Istre, uvjereni da će ljeto biti dobro za Hrvatsku – „ili barem bolje od prošlogodišnjeg". On kaže da su se ovaj put svi pripremili, za razliku od proljeća 2020. kada je pandemija iznenadila sve:

„Prošle godine smo imali otprilike 50% normalnog prometa, ove godine računamo sa 70 posto", kaže Ivošević za SZ. On očekuje da će Nijemci i Austrijanci uskoro doći, i to čim njihove vlasti ukinu stroga pravila o putovanjima.

Istra je drugačija

Po Ivoševićem navodima, a kako prenosi SZ, u Istri će turiste dočekati 77 lokacija na kojima će se turisti moći testirati na koronu, osoblje u turističkom sektoru koje je u svim većim hotelima već cijepljeno, a uskoro će to biti i oni u manjim turističkim poduzećima.

„Spremnost na cijepljenje je znatno veća u turistički razmjerno bogatoj Istri nego u ostatku zemlje, a Istrani i ozbiljnije shvaćaju državne restrikcije po pitanju fizičke distance ili higijenskih pravila", priča Ivošević.

I to ne kaže samo turistički menadžer, već i svi ljudi s kojima se sad razgovara o situaciji u Hrvatskoj, napominje njemački novinar dok opisuje situaciju na terenu: „Istra je oduvijek na glasu kao duhom najotvorenija regija u zemlji, proeuropska, moderna, regija koja ima plan" za razvoj turizma.

Kvaliteta umjesto kvantitete

A taj plan se, pojednostavljeno govoreći, može sažeti u tri riječi „kvaliteta umjesto kvantitete", piše SZ.

„Istra već odavno nije povoljna destinacija", kaže Ivošević. Istra se, kako napominje za minhenski list, više ne uspoređuje s Costa Bravom ili Riminijem, već s Toskanom ili Južnim Tirolom. Dosta se ulagalo u modernije i luksuznije hotele, „jahte su sve veće, a jelo sve bolje".

Cilj nije privući još više turista, jer to ionako nije održivo s oko pet milijuna gostiju koji godišnje posjete ovaj dio Hrvatske – cilj nije masovni turizam, cilj je kvalitetna usluga, napominje Ivošević u razgovoru za SZ, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:57