OPTUŽBE IZ SLOVENIJE

'NJEMAČKI ŠPIJUNI PRISLUŠKUJU MILANOVIĆA I SVE NJEGOVE MINISTRE!' Jutarnji donosi reakciju iz Vlade

U Vladi procjenjuju da su ocjene smijenjenog ministra obrane Janka Vebera stvar njegova osobnog političkog pozicioniranja
 Boris Kovačev/CROPIX

"To su gluposti. Takve stvari uopće nije moguće komentirati”, glasi štura reakcija visokog dužnosnika Vlade Republike Hrvatske na izjavu Janka Vebera, sada već smijenjenog slovenskog ministra obrane.

Veber je u parlamentu - tijekom verbalnog sukoba s premijerom Mirom Cerarom - izjavio kako “njemačka obavještajna služba ima nadzor nad svakim telefonskim razgovorom hrvatskog premijera i ministara”. Sve zato jer je Hrvatski telekom prodan njemačkim vlasnicima i serveri koji pohranjuju sve razgovore nalaze se izvan Hrvatske.

Nema špijuniranja

Veberova tvrdnja, čini se, nije pretjerano zabrinula ljude u vrhu hrvatske Vlade kada smo razgovarali ove subote. Replicirali su kako nemaju nikakve informacije da ih se špijunira i kako ne žele razgovarati o nečemu što se ne događa. Reativno slična reakcija došla je i od drugog sugovornika iz Vlade.

“Rekao bih da je u pitanju politički sukob u Sloveniji u kojem je Veber na ovaj način pokušao popraviti vlastitu poziciju. Međutim, to što on priča jednostavno nema osnove”, rekao je još jedan Vladin dužnosnik.

Prošle jeseni premijer Zoran Milanović izjavio je da osobno nije zabrinut zbog mogućeg prisluškivanja, a na pitanje je li kompromitirana nacionalna sigurnost, odgovorio je: “Bio bih šarlatan kada bih vam rekao da za to imamo tehnička sredstva."

Odnosi povjerenja

To većina država nema. Prema tome, u međunarodnim odnosima, kao i odnosima sa SAD-om većina toga se bazira na povjerenju, a neke stvari ne znamo”, izjavio je nakon što je objavljeno da je američka agencija NSA prisluškivala mobitel njemačke premijerke Angele Merkel.

U Vladi znaju kako je veliku većinu razgovora moguće prisluškivati, ali tvrde da to nema veze s pričom koja je plasirana iz Slovenije.

“Afera Veber” već neko vrijeme predstavlja najveći politički skandal u susjednoj državi.

Zastupnici u slovenskom parlamentu u četvrtak su izglasali smjenu ministra obrane Janka Vebera zbog zloporabe vojne službe. Njegovu smjenu zatražio je premijer Miro Cerar nakon što je otkriveno da je Veber sigurnosno-obavještajnoj službi Ministarstva obrane inkognito naručio izradu studije o negativnim posljedicama moguće privatizacije Telekoma Slovenije, nacionalnog operatera za koji je zainteresiran Deutsche Telekom. Veber se branio tezom da se vojna sigurnosna služba nije bavila konkretnom privatizacijom i budućim vlasnicima Telekoma, nego samo utjecajem potencijalne vlasničke strukture na njegovo djelovanje s obzirom na to da je nacionalni teleoperater i servis državnih tijela i sustava obrane.

Zapravo je u pozadini pitanje prodaje Telekoma Slovenije (kojega također želi kupiti Deutsche Telekom, koji je vlasnik HT-a), čemu se protive Socijalni demokrati (SD) kojima pripada i Janko Veber.

U svojoj obrani Veber je na primjeru Hrvatske pokušao dokazati kako je neprihvatljiva prodaja Telekoma Slovenija: “Hrvati su prodali svog teleoperatera da bi ubrzo shvatili kako više nemaju nadzor nad vlastitim obrambenim sustavom”.

Demantiran i u Sloveniji

Veberova upozorenja demantirala je slovenska obavještajna agencija Sova, koja je obavila sigurnosnu procjenu prema kojoj prodaja Telekoma Slovenije neće ugroziti sigurnost države. Iako je Cerar smijenio ministra obrane, izgleda da to neće izazvati krizu vlade jer su Socijalni demokrati najavili da ne namjeravaju istupiti iz vladajuće koalicije.

U Vladi Zorana Milanovića prate događaje u Sloveniji, ali prevladava stajalište da je Veber ponudio priču u kojoj nema čvrstih dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:11