VIŠESATNA SJEDNICA

NO Ine imenovao nove hrvatske članove Uprave; Filipović: ‘Bivši članovi otišli su bez otpremnina‘

Predsjednik Uprave Ine bit će Péter Ratatics, a druga dva člana predložena od strane MOL-a su Krisztian Pulay i Berislav Gašo

Davor Filipović

 Goran Mehkek/Cropix

Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade, izvijestila je Ina u srijedu navečer.

Nadzorni odbor primio je na znanje ostavke MOL-ovih članova Uprave Ine i na prijedlog Vlade Republike Hrvatske opozvao preostale članove Uprave.

Nadzorni je odbor potom imenovao novu Upravu. Novim predsjednikom Uprave Ine imenovan je Péter Ratatics, a članovima Uprave Berislav Gašo i Krisztián Pulay, na prijedlog MOL-a i s mandatom do 30. lipnja 2023. godine.

Tri nova člana Uprave imenovana su na prijedlog Vlade Republike Hrvatske - Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko, na najdulje šest mjeseci, do imenovanja članova Uprave putem javnog natječaja.

Bez otpremnina

Ministar gospodarstva Davor Filipović večeras je u Dnevniku HRT-a izjavio da su dosadašnji hrvatski članovi Uprave Ine - Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić, smijenjeni bez prava na otpremnine.

Novi predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics već je bio član Uprave Ine od 2011. do 2018. godine i dobro je upoznat s poslovanjem kompanije, kažu u Ini. Na dužnost predsjednika Uprave Ine dolazi s dužnosti izvršnog potpredsjednika Usluga kupcima MOL Grupe i operativnog direktora MOL-a Mađarska. Diplomirao je na Fakultetu za financije Sveučilišta Corvinus u Budimpešti te se specijalizirao za tržišta kapitala. Počeo je karijeru 2007. godine kao stručnjak za trgovinu plinom i poslovni razvoj u MOL-u, a zatim je 2009. imenovan voditeljem savjetodavnog tima Izvršnog odbora. Između 2009. i 2010. također je obnašao dužnost voditelja Organizacijskog razvoja i upravljanja procesima, a od 2010. do 2011. kao voditelj Usluga upravljanja. Od 2011. godine radio je kao potpredsjednik Korporativnog centra u kojemu je bio odgovoran za područje ljudskih resursa. Tijekom 2015. i 2016. bio je odgovoran za aktivnosti nabave, ulaganja i komunikacija MOL Grupe kao viši potpredsjednik Korporativnog centra.

Berislav Gašo ulazi u Upravu s mjesta izvršnog potpredsjednika Istraživanja i proizvodnje te člana Izvršnog odbora MOL Grupe. Pridružio se Ini 2010. godine kao direktor korporativnih usluga, a 2012. prelazi u MOL Grupu.

Krisztián Pulay dolazi s pozicije višeg potpredsjednika MOL Grupe za razvoj rafinerijskog poslovanja. Od 2012. do 2016. godine radio je u Ini na različitim poslovima, zadnje kao direktor Sektora za upravljanje investicijama.

Novi hrvatski članovi Uprave

Miroslav Skalicki iskusan je menadžer i poduzetnik s 35 godina radnog iskustva u raznim tvrtkama iz energetskog sektora.

Hrvoje Šimović dolazi u Upravu Ine s pozicije redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje radi od 2003. godine. Uz akademsku karijeru, posjeduje bogato iskustvo u raznim konzultantskim ulogama u području fiskalne održivosti javnog sektora.

Marin Zovko dolazi s mjesta člana Uprave Plinacra, hrvatske kompanije za transport prirodnog plina. Magistrirao je poslovno upravljanje (MBA) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Ina je izvijestila i da je, nakon što je Hrvoje Šimović podnio ostavku na dužnost člana Odbora za reviziju u Ini od dana njegovog imenovanja za člana Uprave, Nadzorni odbor imenovao Sanju Sever Mališ novom članicom Odbora za reviziju.

Nadzorni odbor također je primio na znanje nalaze interne istrage vezane uz “slučaj Škugor”, s kojima raspolaže i USKOK.

Mikuljan: ‘Jednoglasnom odlukom uskraćene su im optremnine‘

Damir Mikuljan, predsjednik Nadzornog odbora, kazao je kako je na sjednici nađen važan razlog za opoziv imenovanja prijašnjih članova Uprave.

"Iz poslovnih razloga ne mogu govoriti o svim aspektima. Mislim da je sve jasno, velika je šteta u pitanju koja je došla i iz uzroka nedostatne kontrole i loše vođenih procesa", rekao je te se složio s konstatacijom da nisu dobro obavljali svoj posao.

Na pitanje očekuje li tužbe s njihove strane, Mikuljan je kazao da se donesena odluka može podvrgnuti ispitivanju u sudskom postupku.

"To je pitanje za njih", kazao je RTL-u.

Istaknuo je i kako nije stigao razgovarati s razriješenim članovima.

"Nisu ništa rekli, jer nisu bili pitani o tome. Svih 9 članova Nadzornog odbora donijelo je jednoglasnu odluku", rekao je.

Kazao je i kako je iznos otpremnina poslovna tajna.

"Jasno i decidirano moram odgovoriti da je jednoglasnom odlukom Nadzornog odbora uskraćeno pravo na otpremnine", kazao je Mikuljan te dodao da ne zna što oni namjeravaju.

Na pitanje što ako dobiju sudsku bitku, Mikuljan kaže da će dobiti ono što tužbom traže.

Istaknuo je i kako ne zna hoće li ostati u INA-i na nekoj drugoj poziciji.

Govoreći o rezultatima interne istrage, Mikuljan kaže da su oni pokazali na nedostatnost poslovnih procesa koji su bili obavljani u samom sektoru plina i nedovoljne kontrole od strane L3 i L2 razine.

"Ta konačna kontrola i istraga nije okončana, bit će nastavljena vanjskom revizijom. Sve što je iznijeto danas predano je USKOK-u radi objašnjenja i daljnjih činjenica koje treba utvrđivati", rekao je.

Kazao je i kako se pregledavaju svi ugovori te da ne mogu unaprijed govoriti o spornim ugovorima.

"U tijeku je kontrola koja će biti osnažena vanjskom revizijom", naglasio je.

Mikuljan je istaknuo i kako novoimenovani članovi Uprave neće imati pravo na otpremnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 07:00