POZNATI ODVJETNIK

NOBILO NEZADOVOLJAN PRESUDOM KARADŽIĆU 'Na kraju će po Haagu ispasti da je samo Hrvatska bila umiješana u rat u BiH, a Srbija ne, što nije istina'

Anto Nobilo
 Damir Krajač / Hanza Media

Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo za Dnevni avaz je, komentirajući presudu Radovanu Karadžiću, izjavio da je očekivao da će Sud u drugom stupnju utvrditi postojanje međunarodnog oružanog sukoba u BiH, ali da je to izostalo, zbog čega ne može biti zadovoljan.

- Što se tiče kazne, najviša kazna mora biti za najvećeg političkog rukovoditelja, koji je činjenično imao cijelu situaciju u svojim rukama i svaka manja kazna ne bi bila korektna. Ali, nije utvrđen međunarodni oružani sukob, nije utvrđeno da je Slobodan Milošević bio član udruženog zločinačkog pothvata. Dakle, nakon što Haag završi sa svojim radom, povijesno će ispasti da je samo Hrvatska bila umiješana u oružani sukob u BiH, a da Srbija ni na koji način nije, a to jednostavno ne odgovara istini. Taj dio presude je najproblematičniji i ne odgovara onome što mi pamtimo kao dio povijesti - rekao je Nobilo.

Podsjetimo, Nobilo je u Haagu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju branio generala HVO-a Tihomira Blaškića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:43