MOLBA ZA POMILOVANJE

Nobilo: ‘Ni Perković ni Mustač nikoga nisu ubili. Čak ni Đurekovića. Da su ostali u Njemačkoj, bili bi slobodni‘

Naveo je da njemačko pravosuđe neće biti jedan od aktera u postupku i dodao da je pomilovanje ‘akt milosti izvornog vladara, kralja, kasnije predsjednika‘

Josip Perković i Anto Nobilo (desno)

 Peter Kneffel/dpa Picture-Alliance via AFP

Odvjetnik Anto Nobilo u Novom danu N1 televizije govorio je o zahtjevu za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji će predsjednik RH Zoran Milanović danas primiti.

“Taj prijedlog je zakonska obveza, formalno počinje procedura ispitivanja i donošenja odluka o pomilovanju zahtjevom ili osuđene osobe ili bliskog srodnika. Kad ministarstvo zaprimi takav podnesak obitelji, ministarstvo prikuplja dokumente od zatvora, suca izvršenja i sa svim tim dokumentima i nekim svojim stavom šalje cijeli spis predsjedniku, ali jedino i isključivo predsjednik donosi odluku hoće li ih pomilovati ili ne”, objasnio je Nobilo.

Kazao je da su potpisi generala prikupljeni tjedan dana prije podnošenja zahtjeva. Dodao je da je on sam autor teksta, a generali su sami “oblikovali” tekst.

“Jedan od generala bio je sa mnom u kontaktu. Priupitao sam ga bi li htio biti svjedok karaktera Perkovića i Mustača jer znam da je s njima radio ’91. godine. On je rekao ‘da’, ali da vjeruje da i drugi generali koji su s njima radili bi isto mogli posvjedočiti. U tom trenutku se u meni rodila ideja da bi oni mogli biti objedinjeni na jednom dokumentu, a ne 6-7 svjedoka karaktera”, naveo je Nobilo.

Može li se pomilovati nekoga u Hrvatskoj za kazneno djelo za koje je osuđen u Njemačkoj?

“Može. Perković i Mustač su izručeni Njemačkoj pod uvjetom da moraju biti vraćeni Hrvatskoj. Oni potpadaju pod jurisdikciju hrvatskog zakonodavstva i na njih se primjenjuju svi propisi kao na svakog drugog osuđenika u Hrvatskoj koje je osudio hrvatski sud”, istaknuo je Nobilo.

“Da su ostali u Njemačkoj, oni bi prošle godine stekli pravo kao stranci da budu pušteni na uvjetni otpust nakon 7,5 godina uz protjerivanje iz Njemačke”, dodao je.

Pojasnio je da je to u Njemačkoj nominalno doživotna kazna zatvora, ali da gotovo svi koji nisu teroristi, serijske ubojice itd. nakon 15 godina izlaze na uvjetni otpust. No, stranci nakon 7,5 godina mogu izaći, uz protjerivanje iz Njemačke i zabranu povratka u državu.

Nobilo je dodao da se ovdje ne utvrđuje krivica te da se kod pomilovanja gledaju drugi elementi – godine života, zdravstveno stanje, ukupni život okrivljenika, njegove zasluge za obranu i stvaranje hrvatske države.

Naveo je da njemačko pravosuđe neće biti jedan od aktera u postupku i dodao da je pomilovanje “akt milosti izvornog vladara, kralja, kasnije predsjednika”.

Nobilo je nastavio o tomu kako je Perković postao jedan od utjecajnih ljudi u hrvatskoj politici 90-ih. “Nikoga ni Perković ni Mustač nisu ubili. Čak ni Đurekovića nisu ubili”, rekao je Nobilo. “Da nije bilo Perkovića, ne bi bilo mene, da nije bilo mene, ne bi bilo ni HDZ-a ni Hrvatske, govorio je Tuđman”, rekao je Nobilo.

HDZ kaže da bi bio presedan ako bi predsjednik Milanović pomilovao Mustača i Perkovića, no Nobilo se ne slaže s tim.

“Postoje slučajevi kada jedino institutom pomilovanja možete ispraviti nepravdu koju je pravosuđe nanijelo. Milanović će ulaziti u škare – da su ostali u Njemačkoj, bili bi vani; pošto su suđeni u Njemačkoj, a izdržavaju kaznu kod nas, dobili su 30 ili 40 godine”, rekao je Nobilo, dodajući da postoji neusklađenost u sustavima i da se nepravda ne može ispraviti pravnim putem, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 19:27