AFERA ‘PO BABI I STRIČEVIMA‘

Nobilo preuzeo obranu Miloševića: ‘Elementarno bi bilo premijera obavijestiti da mu hapsite ministra‘

Na pitanje je li USKOK već zvao Miloševića, Nobilo kaže kako nije, ali kako pretpostavlja da će to biti u skorije vrijeme

Anto Nobilo

 Darko Tomas/Cropix

RTL-ov reporter Andrija Jarak razgovarao je s odvjetnikom Antom Nobilom koji zastupa potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u aferi "po babi i stričevima".

Rekao je kako se Miloševiću na teret stavlja poticanje drugoga na zloporabu službenog položaja. - No ono što sam ja vidio iz rješenja o provođenju istrage, rekao bi da je to poticanje suspektno, tanko je. Tu ima prostora za obranu, kaže Nobilo za RTL.

Milošević smatra da nije kriv te da nije ušao u kazneno-pravnu zonu, kaže Nobilo. - On se zalagao za svoje birače koji su ga u to vrijeme izabrali. U to vrijeme on je bio saborski zastupnik i to je otprilike njegov posao. Smatra da ni u jednom momentu nije ušao u kriminalnu zonu, nije tražio od drugog da napravi kazneno djelo, rekao je Nobilo.

Upitan je li Miloševićev manevar to što je samo stavio mandat na raspolaganje, ali ne i da ostavku, Nobilo kaže kako to treba njega pitati.

- Oni su političari i imaju svoju logiku postupanja, ja se bavim pravnom arhitekturom i stvaranjem dobre obrane, rekao je Nobilo.

Na pitanje je li USKOK već zvao Miloševića, Nobilo kaže kako nije, ali kako pretpostavlja da će to biti u skorije vrijeme.

- Ali ne može ga zvati prije nego što mi dobijemo pravo uvida u spis. Mi smo to danas tražili i nismo još dobili. Vjerojatno ćemo u skoro vrijeme dobiti. Moraju nam ostaviti i razuman rok da proučimo spis i da pripremimo obranu. I mi idemo u obranu, nemamo problema.

Na pitanje hoće li i oni, poput Horvata, uložiti žalbu na ovo rješenje, Nobilo kaže kako on ne bi to sugerirao.

- Osnovana sumnja postoji. USKOK je sasvim korektno i ispravno krenuo u kazneni postupak kad su dobili jedan iskaz kojem su povjerovali. Taj iskaz je temelj osnovane sumnje i dovoljan je da bi se pokrenula istraga. Što će biti na kraju, o tom po tom.

Jarak ga je pitao i kako tumači to što je akcija protiv Horvata krenula u subotu rano ujutro.

- Nije subota po meni najvažnija. Čini mi se da je cijela akcija napravljena u cilju rebrendiranja Državnog odvjetništva (DORH) koje je prošlu godinu, u studenom i prosincu, završilo s nekoliko katastrofalnih postupaka. To je slučaj Žalac koji nisu gonili, a trebalo je otvoriti istragu, i to je povlačenje optužnice u Velikom Agrokoru. Da bi to prikrili, lansirali su par sati prije toga drugi postupak i to je onaj horor – tiskovna konferencija na kojoj se glavna državna odvjetnica, rekao bih, prilično osramotila, a time i DORH. Trebalo je napraviti rebrending u okviru toga. U ovu akciju, koja je inače legitimna i mogli su krenuti, dodali su nekoliko elemenata. Prvo, to je da premijer nije znao da mu ujutro hapse ministra. Elementarna pristojnost je da ga obavijeste.

Drugo, serija različitih informacija iz spisa, koji očigledno od njih cure kako bi u javnosti stvorili dojam da su osumnjičenici krivi i da oni imaju slučaj, s tim informacijama daju dosta štofa poziciji, koja napada Vladu i tako žele pokazati da su oni ipak faktor u ovoj državi, čak da se politički pozicioniraju u odnosu na Vladu.

Upitan misli li da je Zlata Hrvoj Šipek izgubila autoritet, kaže - apsolutno.

- Ova akcija je s njihove strane, zakonski joj ne možemo zamjeriti. Možemo (zamjeriti op.a) da cure informacije, što su kontaminirali ovaj kazneni postupak. To se tako ne radi. Oni su svojim akcijama već proglasili ljude krivim, a nešto će se pitati i obranu i ja nisam pesimist u ovom postupku.

Je li ova afera povezana s aferom Vjetroelektrane, pitao ga je Jarak.

- U tehničkom smislu otamo je krenula informacija. Moj načelni stav je da treba razmrdati državnu upravu i da tu kapilarnu korupciju, koja je premrežila Hrvatsku, treba iskorijeniti. No ovo što sada imamo, bar za mog klijenta, nema ni naznake korupcije, nema protupravne imovinske koristi za njega, on ni ne poznaje tvrtke koje su dobile poticaje, on se samo zalagao da i srpska manjina dobije određene poticaje kao i svi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:35