POMILOVANJE

Nobilo: ‘Znam kakvu bi odluku o Perkoviću i Mustaču donio Tuđman, a Šušak bi ju prvi potpisao‘

Nobilo je dodao da se ovdje ne utvrđuje krivica te da se kod pomilovanja gledaju drugi elementi

Odvjetnik Anto Nobilo

 Darko Tomas/Cropix

Odvjetnik Anto Nobilo predao je Ministarstvu pravosuđa zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su 2016. na njemačkom sudu osuđeni na doživotni zatvor za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. Nobilo je ranije za N1 na upit, može li se pomilovati nekoga u Hrvatskoj za kazneno djelo za koje je osuđen u Njemačkoj, kazao da može.

- Perković i Mustač su izručeni Njemačkoj pod uvjetom da moraju biti vraćeni Hrvatskoj. Oni potpadaju pod jurisdikciju hrvatskog zakonodavstva i na njih se primjenjuju svi propisi kao na svakog drugog osuđenika u Hrvatskoj koje je osudio hrvatski sud. Da su ostali u Njemačkoj, oni bi prošle godine stekli pravo kao stranci da budu pušteni na uvjetni otpust nakon 7,5 godina uz protjerivanje iz Njemačke – rekao je Nobilo. Pojasnio je da je to u Njemačkoj nominalno doživotna kazna zatvora, ali da gotovo svi koji nisu teroristi, serijske ubojice i slično, nakon 15 godina izlaze na uvjetni otpust. No, stranci nakon 7,5 godina mogu izaći, uz protjerivanje iz Njemačke i zabranu povratka u državu.

Nobilo je dodao da se ovdje ne utvrđuje krivica te da se kod pomilovanja gledaju drugi elementi – godine života, zdravstveno stanje, ukupni život okrivljenika, njegove zasluge za obranu i stvaranje hrvatske države.

Medved: 'To je politička inicijativa'

Nobilo se ne slaže s onim što HDZ kaže da bi bio presedan ako bi predsjednik Milanović pomilovao Mustača i Perkovića.

- Postoje slučajevi kada jedino institutom pomilovanja možete ispraviti nepravdu koju je pravosuđe nanijelo. Milanović će ulaziti u škare – da su ostali u Njemačkoj, bili bi vani; pošto su suđeni u Njemačkoj, a izdržavaju kaznu kod nas, dobili su 30 ili 40 godine", rekao je Nobilo, dodajući da postoji neusklađenost u sustavima i da se nepravda ne može ispraviti pravnim putem.

“Na nama je da pokušamo. Ne znam kakvu će odluku donijeti Milanović, ali znam kakvu bi odluku donio predsjednik Tuđman da je živ i da je sada na Pantovčaku”, dodao je.

Nobilo je uvjeren “da bi predsjednik Tuđman pomilovao Mustača i Perkovića, a Šušak bi bio prvi na listi generala koji bi to potpisali”. Odvjetnik je ponovio da su se Mustač i Perković našli u škarama između hrvatskog i njemačkog pravosuđa.

Ministar branitelja Tomo Medved, komentirajući zahtjev o pomilovanju, kazao je, prenosi N1, kako je "očito da se ovdje radi o političkoj inicijativi".

- Odvjetnik je rekao da je on taj koji je kreirao cijeli proces, a da je pritom komunicirao s jednim od generala i da je tako došlo do inicijative da određeni broj generala da potporu inicijativi za puštanje na slobodu Perkovića i Mustača. Cijeli je postupak kreiran politički, generali su pozvani i dali su potporu. Jasno mi je što su pojedini generali kazali da su prepoznali njihov doprinos u Domovinskom ratu kao olakotnu okolnosti.

Bitno je naglasiti da ih taj doprinos ne može abolirati od zločina koji su počinili u vrijeme režima SFRJ kao djelatnici UDBA-e, a poglavito ih ne može abolirati od presude koja je pravomoćno izrečena u Njemačkoj.

Predsjednička nadležnost

Generali su očito imali plemenit cilj, ali po meni njihova potpora ne može abolirati za ono za što su presuđeni ni od svega što su činili kao djelatnici UDBA-e - rekao je Medved, te nastavio: "Iz ove inicijative možemo isčitati da je pokušaj da se rehabilitira cijeli taj sustav koji je cijelo vrijeme postojanja bivše države vršio ubojstva hrvatskih državljana po svijetu, činio zločine"

.Dodao je da je isključiva nadležnost za donošenje te odluke na – predsjedniku Republike." Ponovio je ono što su iz HDZ-a već poručili, da bi bio presedan da predsjednik sada odluči pomilovati Perkovića i Mustača.

Naveo je kako "cijeli ovaj proces u velikoj mjeri dijeli društvo, a na poseban način branitelje". Kazao je da očekuje kako će nakon cijele procedure predsjednik donijeti odgovarajuću odluku. Na pitanje o podršci koju je incijativi pružio general Ante Gotovina, rekao je da ne bi izdvajao nijednog generala.

- Pozvao bih ih da javnosti predoče svoje motive i ono što im je bilo poznato glede njihovog iskazivanja potpore - rekao je Medved i dodao je da se s Gotovinom čuo, ali da nisu razgovarali o toj temi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:56