ISPRAVLJENA GREŠKA

Noćna akcija ECDC-a: Hrvatska izašla iz sive zone, na najnovijoj covid karti Europe konačno smo u zelenome!

Hrvatska je u sivoj zoni završila jer je, kako je rekao Bernard Kaić, ‘falio jedan klik‘ da na vrijeme budu poslani podaci
Najnovija covid-karta Europe: Hrvatska je u 'zelenome'
 ECDC

Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) u četvrtak kasno navečer objavio je revidiranu 'covid kartu' Europe na kojoj je Hrvatska konačno u cijelosti označena zelenom bojom, što znači da se prema strogim kriterijima ove institucije Hrvatska nalazi među sigurnim destinacijama u kontekstu epidemije koronavirusa.

Kao što smo izvijestili nešto ranije u četvrtak, prva verzija nove 'covid karte', koju ECDC objavljuje svaka dva tjedna na temelju 14-dnevnih podataka o pozitivnima na koronu među testiranima, prikazivala je Hrvatsku u 'sivoj zoni', što je predstavljalo nemalo iznenađenje jer se kao gotova stvar nakon višetjedne silazne putanje epidemije očekivalo da ćemo konačno završiti u 'zelenome'. No, osvanula je karta na kojoj je stajalo da baš kao i Irska Hrvatska nije poslala najnovije podatke pa je završila u 'sivome'.

Raspitali smo se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo o čemu je riječ, a dr. Bernard Kaić objasnio je da su podaci sačinjeni, ali 'falio je jedan klik' da budu i poslani. Greška je u međuvremenu ispravljena, a ECDC je u kasnim večernjim satima Hrvatsku 'zazelenio' i time poslao važnu poruku svima koji razmišljaju o dolasku u RH, a to je da smo epidemiološki sigurni.

image
Najnovija covid-karta Europe: Hrvatska je u 'zelenome'
ECDC
image
Na prvoj verziji covid-karte Hrvatska je, uz Irsku, ostala u 'sivoj zoni'
ECDC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:01