KAOS NA GP MALJEVAC

NOĆNA DRAMA UZ HRVATSKU GRANICU, BH POLICIJA INTERVENIRALA KAKO BI RASTJERALA MIGRANTE Odbacili su ih stotinjak metara, bilo je ozlijeđenih

 
Ilustracija / Migranti na graničnom prijelazu Maljevac
 Robert Fajt / CROPIX

>>> NOVO 21:02 Prema posljednjim informacijama koje je objavio Dnevni avaz, bosanskohercegovačka policija je rastjerala migrante, vratili su ih na područje stotinjak metara udaljeno od mosta koji je granica između Hrvatske i BiH. Navodno je pritom ozlijeđeno nekoliko migranata, ali i najmanje jedan BH policajac. O ozlijeđenima s lica mjesta javlja i reporterka televizije N1. Nešto prije toga, migranti su se potukli međusobno.

U večernjim je satima glasnogovornica hrvatskog MUP-a Marina Mandić za Hinu izjavila da je stanje na GP Maljevac nepromijenjeno u odnosu na cijeli dan te da je na mostu i oko njega večeras između 150 i 200 migranata, a hrvatska policija je "pripravna u svakom trenutku zaustaviti pokušaje ilegalnog prelaska hrvatske državne granice".

Budući da je zahladilo, ilegalni migranti su postavili šatore i zapalili vatru, i ne odustaju u namjeri da ovdje opet provedu noć. Hrvatska policija je na terenu, i na mostu i duž rijeke Gline, koja je prirodna granica dviju država.

Iz MUP-a RH su također demantirali objave na pojedinim novinskim portalima da je hrvatska policija na granicu dovela vodene topove. Glasnogovornica Mandić istaknula je da od sinoć hrvatski vatrogasci svojim vozilima pružaju potporu policiji u smislu osvjetljavanja terena, a da su sve drugačije interpretacije netočne i zlonamjerne.

„Vatrogasno je vozilo okrenuto u pravcu Republike Hrvatske, a ne BiH i nalazi se na znatnoj udaljenosti od migranata, te nije moguća njegova uporaba kao vodenog topa“, rekla je Mandić.

Dvojica hrvatskih policajaca koji su lakše ozlijeđeni u zadržavanju proboja ilegalnih migranata preko graničnog prijelaza, zatražili su liječničku pomoć, no sada su dobro i oporavljaju se od ozljeda, dodala je.

Naime, prilikom postupanja bosansko-hercegovačke policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je izravno prema hrvatskoj policiji, koja je odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska u Hrvatsku. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije, i dvojicu lakše ozlijedili.

Glasnogovornica MUP-a RH Mandić istaknula je da je na GP Maljevac, uz uobičajenu graničnu policiju, „dovoljan broj policijskih službenika kako bi spriječili ilegalne ulaske na hrvatski teritorij. "U ovom trenutku naši policajci su pozicionirani na graničnoj crti“, rekla je.

Najavila je da će hrvatska javnost i sutra biti obavještavana o sigurnosnom stanju na granici.

-----------------------------

19:10 MUP se oglasio s novim priopćenjem u kojem ponavlja da ni u jednom trenutku hrvatski policajci nisu prelazili graničnu crtu i ulazili na teritorij BiH.

- U jednom trenutku, prilikom postupanja bosansko-hercegovačke policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva hrvatska policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć, navodi se u priopćenju.

- Hrvatska policija raspolaže s dovoljnim brojem policijskih službenika kako bi spriječila ilegalne ulaske na hrvatski teritorij i u ovom trenutku naši pripadnici su pozicionirani na graničnoj crti, dodaje se.

Inače, građani koji zbog blokade GP Maljevac ne mogu ući u BiH moli se da kao zamjenski prijelaz koriste prijelaz za pogranični promet Bogovolja.

-----------------------------

18:01 Reporter Jutarnjeg s mjesta događaja javlja da je nakon dva-tri sata zatišja ponovno došlo do intenziviranja prosvjeda. U pograničnom području je sada ponovno oko 150 ljudi, svi su na nogama, zvižde i viču zahtijevajući otvaranje granice.

Između ostalog, može se čuti kako na engleski izvikuju 'Otvorite granicu!' i 'Hvala, Bosno!'.

Inače, pojavila se i neslužbena informacija prema kojoj bosanskohercegovačke policijske snage u večernjim satima planiraju intervenciju, svojevrsnu akciju čišćenja terena tijekom koje bi migrante vratili u improvizirane centre u kojima su dosad bili smješteni, a s temeljnim ciljem da se granični prijelaz deblokira i ponovno otvori za promet.

-----------------------------

17:40 Prema najnovijim informacijama koje je objavio Dnevni avaz, dio migranata pokušao je preko zelenog pojasa pretrčati do hrvatskog teritorija, ali su policajci potrčali za njima i spriječili ih u tome. Zatim je dio okupljenih zapalio vatru i čini se da se pripremaju za noćenje u pograničnom području.

-----------------------------

17:20 Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem o situaciji na granici.

Predsjednicu je ministar Božinović, kako se navodi u priopćenju s Pantovčaka, izvijestio da je stanje na granici u potpunosti pod kontrolom policije.

- Nastavljamo pozorno pratiti razvoj situacije i ukoliko dođe do promjene donijet će se odgovarajuće odluke, poručili su iz Ureda predsjednice.

-----------------------------

15:48 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je ustvrdio da zbog grupe migranata koja se nalazi kod Maljevca nije bilo ulaska hrvatske policije na teritorij Bosne i Hercegovine "niti će biti niti za time postoji potreba".

"Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i tu ih je zaustavila hrvatska policija", objasnio je Božinović.

Podsjetio je i da je zbog jučerašnje lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice za migrante, zabilježeno "pojačano kretanje" migranata i na granici sa Srbijom, što je "srbijanska policija uspješno riješila".

O situaciji u BiH Božinović je kazao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem koji je rekao da "situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć pomoć policije vratili u prihvatne centre. Najavio je i niz novih mjera kojima žele, zajedno s lokalnim vlastima, ograničiti veći dolazak migranta u tu županiju koja je naslonjena na Republiku Hrvatsku".

FOTOGALERIJA: Migranti na graničnom prijelazu Velika Kladuša-Maljevac

To je naš interes, ali je interes i BiH, rekao je ministar Božinović, dodajući da ga je kolega iz BiH izvijestio i o otvaranju novih prihvatnih centara pa se očekuje da će se u "danima koji slijede situacija smirivati".

Dodao je i da je hrvatska policija na granici "vrlo spremna, opremljena i obučena" i ima je u svakom trenutku koliko treba kako bi zaštitila interes Republike Hrvatske. "Hrvatske policije će na granici biti uvijek dovoljno da spriječi nasilan ili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku", zaključio je Božinović.

Na pitanje može li se ponoviti migrantski val od prije nekoliko godina Božinović je kazao da ove godine bilježimo povećan broj migranata, ali da su to "daleko manje brojke" nego ranije.

Novost je i da su zemlje koje su dalje na željenom putu migranata zatvorile svoje granice. "One šalju poruke da nisu spremne primati nove migrante i Hrvatska je kao članica EU koja pokriva najdulju granicu u potpunosti na tragu europske politike", kazao je Božinović.

-----------------------------

15:17 Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je da su dvojica policajaca lakše ozlijeđena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeći granicu kod Maljevca na policiju gađala kamenjem i drugim predmetima.

- U jednom trenutku, prilikom postupanja BiH policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij.

Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć - izvijestio je MUP.

-----------------------------

15:15 Migranti su u Bihać stigli redovitim vlakom iz Sarajeva no bihaćka policija im je zabranila iskrcaj provodeći nove mjere čiji je cilj uspostaviti kontrolu nad sigurnosnim stanjem u Unsko-sanskoj županiji koje je u proteklim danima naglo pogoršano zbog eskalacije migrantske krize.

Mjere dogovorene u utorak između lokalnih vlasti i Ministarstva sigurnosti BiH znače i provjeru putnika koji stižu u Bihać autobusima ili vlakovima.

Nakon višesatnih pregovora između policije, uprave Željeznica Federacije BiH i Ministarstva sigurnosti BiH postignut je dogovor da se migrante pristigle vlakom prekrca u autobuse koji će ih odvesti u sarajevsko prigradsko naselje Hadžići gdje je u krugu napuštene vojarne napokon otvoren dugo najavljivani centar za smještaj migranata.

Stotinjak ilegalnih migranata koji su u noći na srijedu stigli u Bihać deportirano je iz tog grada i autobusima poslano ka Sarajevu kako bi tamo bili smješteni u novootvoreni prihvatni centar.

-----------------------------

15:03 Reporter Jutarnjeg lista Mario Pušić javlja kako na granici nema promjena. Pred policijskim je kordonom oko 150 migranata, a naših i BiH policajaca je stotinjak.

-----------------------------

14:47 U Dom zdravlja u Velikoj Kladuši primljeno je troje migranta povrijeđenih tupim predmetom te dvoje djece koja su imala problema s disanjem i ozljedama očiju nakon upotrebe suzavca, javlja Avaz.

Neki od migranata odustali su od pokušaja prelaska granice. Granični prijelaz je satima blokiran, a prema posljednjim informacijama, policija se sprema ukloniti migrante.

U Domu zdravlja Velika Kladuša za N1 povrdili su da su spremni za slučaj eskalacije. "Spremni smo na situaciju koja može eskalirati na veće razmjere. Imali smo više situacija gdje su bile tučnjave između njih. Zvala sam UNHCR, kažu da su zauzeti sa situacijom u Bihaću. Migranti koji su ozlijeđeni danas su u dobrom stanju, mi smo ih zbrinuli ovdje u Velikoj Kladuši", kazala je u izjavi za N1 glavna medicinska sestra Doma zdravlja Velika Kladuša.

-----------------------------

14:20 Na GP Maljevac pristiže još migranata, a procjenjuje se da ih je trenutno 250, javlja Avaz. Situacija je trenutno mirna, no migranti se nemaju namjeru vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Nalaze se 2 do 3 metra od hrvatske granice.

-----------------------------

14:01 Na Graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac došlo je do novog naguravanja policije i migranata prilikom čega je ozlijeđeno nekoliko osoba, među kojima i jedno dijete, javlja N1.

Vozilom hitne pomoći odvezeni su ozlijeđeni migranti u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši. Situacija u području oko graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske je napeta. Migranti ne odustaju od nastojanja da prijeđu u Hrvatsku, dok se policija trudi spriječiti ih.

-----------------------------

13:14 Prema posljednjim informacijama, migranti pokušavaju ponovo probiti policijski kordon, javlja bosanski Avaz.

Na graničnom prijelazu su najviše ugrožena djeca koja su gladna i iznemogla. Ozlijeđenim migrantima medicinsku pomoć pružili su pripadnici organizacije "Liječnici bez granica". Ozlijeđeno je, naime, troje migranata, žena i dvojica muškarca.

Reporter Avaza tvrdi da se na hrvatskoj granici podiže ograda, a i N1 javlja kako je nešto prije 13 sati hrvatska policija postavila na granicu i protunavalnu ogradu, odnosno gelendere.

-----------------------------

12:30 Hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem nakon što su migranti u srijedu u Bosni i Hercegovini probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj s obzirom da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije, doznaje se od voditeljice MUP-ove službe za odnose s javnošću Marine Mandić.

Probijanjem prvog kordona osobe nisu došle u neposredni kontakt s pripadnicima hrvatske granične policijom jer se između njih nalazi još jedan kordon policije, rekla je Mandić Hini.

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage sada pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije postupala. Mandić je demantirala informaciju iz dijela medija da je hrvatska policija u bilo kojem trenutku ušla na bosansko-hercegovački teritorij.

-----------------------------

Migranti su probili policijski kordon na graničnom prijelazu Maljevac u Bosni i Hercegovini i uputili se prema hrvatskim graničnim policajcima, u grupi izbjeglica ima i ozlijeđenih, a promet je u oba smjera obustavljen, javlja sarajevski Avaz.

Iz Republike Hrvatske su došli i pripadnici specijalne jedinice, navodi Avazov portal.

Između 150 i 200 migranata tako se našlo na mostu koji iz BiH vodi ka graničnom prijelazu u Republici Hrvatskoj. Granični prijelaz Maljevac trenutno je zatvoren za sav promet, javlja N1.

Migranti, među kojima se nalaze i žene i djeca, prilično su uznemireni, tako da se povremeno sukobljavaju s pripadnicima policije.

Migranti na mostu uzvikuju: "Open border" (Otvorite granice).

Snimka probijanja policijskog kordona

Oko dvije stotine ilegalnih migranata, koji su boravili u improviziranom kampu kod Velike Kladuše, ka Maljevcu su se zaputili u utorak, a tamo ih je dočekao policijski kordon koji im je zapriječio prilazak samom graničnom prijelazu.

Migranti su unatoč hladnoći odlučili provesti cijelu noć između utorka i srijede na otvorenome i tamo su boravili pod policijskom paskom.

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je danas u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priljev novih migranata.

On je novinarima potvrdio kako je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

Kazao je kako je u tijeku procjena sigurnosnog stanja pa će u slučaju potrebe biti pozvana policijska pojačanja iz drugih dijelova zemlje. Počela je djelovati i posebna udarna skupina koja koordinira rad različitih agencija i provedbu mjera dogovorenih kako bi se stabiliziralo sigurnosno stanje u Unsko-sanskoj županiji i dalje pogoršanje krize.

Koričić je kazao kako je sasvim jasno da bi dolazak novih migranata u ovaj dio BiH znatno utjecao na sigurnost pa je odlučio kako će to spriječiti svim raspoloživim sredstvima.

"Moja je ustavna obveza štititi živote i sigurnost građana", kazao je Koričić.

Dodao je kazao kako je stanje takvo da svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i poduzeti mjere ne bi li se stanje normaliziralo istaknuvši kako se to odnosi i na autobusne prijevoznike koji na svojim linijama prevoze migrante ka Bihaću pa bi s tim morali prestati ili će se suočiti sa zakonskim sankcijama.

"Građani trebaju vjerovati ovoj udarnoj skupini, tražim od njih da ne uzimaju vlast u svoje ruke jer postoje institucije čija je to zadaća. Mi ćemo u svakom slučaju reagirati i zaštiti svoje građane", kazao je Koričić.

Sastavni do mjera koje policija poduzima je i provjera identiteta putnika koji u Bihać stižu željeznicom. U redovitom vlaku koji je nešto nakon ponoći stigao u Bihać bilo je 99 ilegalnih migranata, a policajci im nisu dopustili izlazak iz vagona, a od osoblja vlaka su tražili da sve te putnike vrate u Sarajevo otkuda su i došli.

Migranti su u vlaku proveli cijelu noć pod policijskom paskom jer su iz Željeznica Federacije BiH tražili daljnja objašnjenja i upute što raditi ubuduće jer sami nemaju mogućnost kontrolirati identitet putnika i odlučivati tko se može voziti, a tko ne.

"Ovo nikome ne koristi, svi smo u pat poziciji", kazao je za televiziju N1 Samir Alagić, voditelj područnog ureda ŽFBiH u Bihaću..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:25