POJAČANE INSPEKCIJE

NOĆNA KONTROLA U ZAGREBAČKOM STUDENTSKOM DOMU: IZBAČEN VEĆI BROJ STUDENATA Veliki udar na ilegalce, neki su na prodaji smještaja zaradili bogatstvo

 
Studentski dom Cvjetno naselje
 Damir Krajac / CROPIX

Na stotine studenata u Hrvatskoj prodaju svoje pravo na smještaj u studentskim domovima. Kako je u kolovozu ove godine istražio portal Srednja.hr, otkrili su 150 studenata koji preko oglasa zarađuju prodajom mjesta, no ta je brojka sigurno viša jer se radi samo o studentima koje su otkrili. Iz tog razloga su neki domovi posljednjih tjedana intenzivirali kontrolu koja se inače provodi tek nekoliko puta u toku akademske godine.

Upravitelj studentskog doma Cvjetno naselje Damir Mikulić potvrdio je za Srednju.hr da se ove godine kontrola provodi nešto intenzivnije i da je u proteklih nekoliko tjedana više osoba isključeno iz doma. Do isključenja je došlo ako su u sobama zatečene osobe koje nisu ostvarile pravo na smještaj u domu, a nisu bile prijavljene kao posjetitelji.

Kontrole se provode između ponoći i 7 sati ujutro kad djelatnik uprave ili sam upravitelj kuca na vrata i uz pomoć studentskih isprava legitimira. Prema pravilima svaki je student dužan prijaviti posjetitelja koji namjerava prespavati ili boraviti duže vrijeme, neovisno o razlogu. Prodajem mjesta u studentskom domu neki su uspjeli zaraditi i do 7.000kuna.

– U radno vrijeme student se mora javiti u Upravu doma i nema nikakvih problema, a ovih ostalih 16 sati, znači poslijepodne i u toku noći javljaju se kod glavnog portira doma. I onda kada se zateče osoba koja je uredno prijavljena da će tu prespavati, jer je došla prekasno, jer je otišao zadnji tramvaj ili je razlog bio zajedničko učenje, nema nikakvih problema. Znači ili u upravi ili na glavnoj porti doma samo se predbilježi da će kod njih prespavati tu noć prijateljica, prijatelj, dečko, cura ili slično, objasnio je Mikulić.

Kaže da studenti uvijek objašnjavaju da je ta osoba samo ostala prespavati pa ni kontrole ne mogu uvijek biti sigurne što je na stvari.

– Ako će netko ostati par dana, onda je primjerenije doći u upravu doma, objasniti da dolazi netko iz Zadra, Splita, ili primjerice, Vukovara, tu na par dana u Zagreb, nema problema. Samo ja kao upravitelj moram znati tko je u domu. Ako ne prijave, sve se svodi na to da je bila riječ o lijenosti, ili druga stvar, i ono gore, da je riječ o nekome tko je svoje pravo na smještaj ustupio na trajno korištenje. A svatko će reći ‘nije, nije, nego je samo sinoć prespavao’. Mi nismo policija, ali ako nam je išta sumnjivo, onda kada radimo iduću kontrolu ponovimo onda u toj sobi, rekao je upravitelj Mikulić za Srednja.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:53